Slučaj deteta koje je sprženo u bolnici: Oglasili se lekari iz Tiršove

Univerzitetska dečja klinika potvrdila je danas da je kod malog pacijenta A. Š. došlo do neželjene reakcije tokom terapije, ali je navela da je reč o promenama koje ne ostavljaju ožiljke i drugi posledice po dete.

Majka Jelena Špirović optužila je medicinsko osoblje Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj u Beogradu da su opekli njenog sina Aleksu prilikom zamene braunile. Ona je istakla da je dete dovela u bolnicu zbog visoke temperature, gde je i zadržan zbog daljeg lečenja, ali da je tokom terapije dobio opekotine po vratu koje su sestre pokušale da sakriju.

U saopštenju klinike stoji da je "dete primljeno juče kao hitan slučaj, zbog teškog neurološkog stanja koje je rezultat osnovne bolesti". Kod takvih stanja neophodno je, navode lekari ove ustanove, "uspostavljanje dobre venske linije, radi davanja odgovarajuće terapije".

"Pre nego što se ubode vena, koža mora da bude dezinfikovana kako ne bi došlo do uvođenja infekcije, što bi dodatno zakomplikovalo ionako teško stanje. Za dezinfekciju kože koriste se razna sredstva, sva ispitana i dozvoljena od Agencije za lekove i medicinska sredstva", stoji u saopštenju.

Lekari ove ustanove ističu da izuzetno retko, a u zavisnosti od osetljivosti kože i uzrasta deteta, može doći do reakcije slične opekotini koja se naziva cauzoma.

"Ovo se nažalost desilo i kod malog Alekse. Na sreću ove promene su uvek plitke i ne ostavljaju nikakve posledice na rast i razvoj deteta, niti ožiljke. Kod Alekse je ova promena već praktično zarasla, crvenilo koje još postoji će tokom vremena nestati i zahteva samo adekvatnu negu toplom vodom, sapunom, Gentamycin i Pantenol mašću", stoji u saopštenju.

Izvor: Blic

Pogledajte još