Bravo, majstori! Srpski kaskaderi najbolji na svetu!

Četvoročlani tim Srpske kaskaderske asocijacije, predvođen Slavišom Ivanovićem, osvojio je prvo mesto na međunarodnom festivalu profesionalnih kaskadera – “Prometej” koji je održan u Sevastopolju od 23. do 30. avgusta.

Timovi iz 14 zemalja takmičili su se u kaskaderskim veštinama, a u žiriju su bili profesionalni kaskaderi koji su ocenjivali plan kaskade, estetski utisak, stepen opasnosti i stepen sigurnosti. Drugo mesto pripalo je ekipi Francuske, a treće kaskaderima iz Irana.

Kaskaderi iz Srbije često su deo internacionalnih filmskih ekipa. Tako je Slaviša Ivanović učestvovao u stranim produkcijama koje su proteklih godina realizovane kod nas – November Man, Swords of Vengeance, Ironclad 2, 3 Days to Kill, izvodio je kaskade i u seriji Igra prestola koja je snimana u Hrvatskoj, kao i u brojnim reklamama i domaćim filmovima.

Angažman u stranim filmskim i TV projektima poseban je izazov za naše kaskadere, koji se uvek rado odazivaju pozivima inostranih produkcija. Slaviša ima svoj uigran i pouzdan tim, među njima je i nekoliko žena, a često drži i obuke.

Srbija zaista ima čime da se podiči - naše studentkinje informacionih tehnologija pobedile su na Microsoft takmičenju, a đaci Matematičke gimnazije osvojili su više od 400 medalja širom sveta.

- Tokom rada na filmu Ironclad 2 sam naučio 30 statista i kompletnu glumačku postavu da se mačuju, a stil mačevanja sam prilagodio svakom liku. Redovno treniramo, pa možemo da izvedemo visinske kaskade, razne borbe, pad sa palube, pad sa konja bez podloge i, naravno, jurnjave kolima za koje su najvažniji koordinacija, uvežbanost i trenutno reagovanje - kaže Ivanović koji se zalaže za razvoj kaskaderstva u Srbiji po ugledu na svog uzora Slavoljuba Plavšića Zvonceta.

Poznato je da Srbija ima odličnu tradiciju kaskaderstva, a da li će i koliko često naši kaskaderi imati prilike da učestvuju u stranim produkcijama, u velikoj meri zavisi od uvođenja filmskih podsticaja.

- Neophodno je da se veoma ozbiljno osmisli program podsticaja koji će biti dugoročno rešenje, a Srpska filmska asocijacija je pripremila sve neophodne analize i predloge. Ova vrsta finansijskih olakšica predstavlja standard u svetu, a države se takmiče u omogućavanju što konkurentnijih podsticaja. Da bi ostala u trci, Srbija mora da počne da primenjuje ono što je već postao standard u 14 evropskih i u više od 30 svetskih zemalja - kaže Ana Ilić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije, i dodaje da bi uvođenje podsticaja za strane filmske i TV projekte našoj zemlji, pored brojnih drugih dobrobiti, donelo i zapošljavanje velikog broja filmskih radnika, uključujući i kaskadere.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još