Porošenko potvrdio: Potpisan dogovor o prekidu vatre na istoku Ukrajine!

Potpisivanje sporazuma potvrdio je i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

“Potpisan je protokol o prekidu vatre od 18 sati u petak. Protokol se sastoji od 14 tačaka i uključuje sve aspekte kontrole, razmene zarobljenika i druga pitanja”, rekao je izvor blizak pregovorima.

Ranije danas u Minsku je počeo sastanak Kontakt-grupe, u kom učestvuju ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov, bivši predsednik Ukrajine, Leonid Kučma, lideri DNR i LNR, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki, kao i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Sastanak Kontakt grupe bio je poslednji pokušaj za primirje na istoku Ukrajine nakon višemesečnih sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

“Oprezno sam optimističan”, rekao je predsednik Ukrajine,  Porošenko juče na samitu NATO u Velsu.

On je ranije izjavio da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan sutra u Minsku i da će NATO podržati svoje članice u pružanju vojne pomoći Ukrajini.

Porošenko je kazao da je reč o “ogromnom izazovu” i podsetio na uslove koje je postavila Ukrajina, a to su mirovni plan, kontrola rusko-ukrajinske granice koju bi sprovodio OEBS, povlačenje ruskih trupa s istoka Ukrajine i oslobađanje zatočenih vojnika koje drže proruski pobunjenici.

Lideri proiruskih aktivista u Donjecku i Lugansku Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki predstavili su interese svojih regiona na sastanku kontakt grupe za rešavanje situacije u Ukrajini, izjavio je danas jedan od lidera proruskih aktivista Ander Purgin.

Izvor: Blic