Rudnik u Zenici! Novo urušavanje, prekinuta akcija izvlačenja tela!

Spasilačke ekipe koje su dobile zadatak da izvuku tela pet rudara poginulih u rudniku mrkog uglja “Raspotočje” u Zenici morale su da prekinu akciju zbog bezbednosnog rizika, potvrđeno je togom dana iz uprave rudnika.

Kako je objašnjeno, jamu “Raspotočje” je oko 14 sati pogodilo novo pomeranje zemlje poznato kao gorski udar, zbog kojeg su i stradali rudari u četvrtak.

Ocenjeno je kako je bezbednosni rizik prevelik pa je jama privremeno zatvorena. Nastavak akcije izvlačenja tela poginulih rudara planiran je za subotu.

Podsetimo, iz zeničkog rudnika Raspotočje do sada je izvučeno 29 rudara, a pet rudara je smrtno stradalo. Stradali su Fejzo Isaković, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Hajrudin Bradarac.

- Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživeli – izjavio je novinarima u četvrtak predsednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Rudari su više od 20 sati bili zarobljeni u rudniku nakon zemljotresa koji je prouzrokovao urušavanje jame. Spasilačke ekipe su od juče i tokom noći pokušavle da što pre prodru do zarobljenih rudara, a danas je spaseno njih 29.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još