Vlada će omogućiti povezivanje radnog staža

BEOGRAD, 21. septembra 2009. (Beta) - Vlada Srbije usvojiće ove nedelje propis kojim će se omogućiti povezivanje radnog staža zaposlenima u preduzećima koja nisu uplaćivala doprinose, najavio je u ponedeljak ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ljajić je agenciji Beta rekao da su stručne službe utvrdile da nije neophodno usvajati zakon, već da postoji osnov da se vladinim propisom omogući sprovođenje te mere koja je deo paketa očuvanja socijalne sigurnosti zaposlenih.

Propisom će biti definisano uputstvo, kriterijumi i procedura za povezivanje radnog staža, naveo je on. Prema Ljajićevim rečima, u firmama koje su bile u društvenom vlasništvu u vreme kada staž nije uplaćivan, država će kao dužnik izmiriti te obaveze.

U privatizovanim firmama država će vlasnicima koji nisu izmirivali obaveze ponuditi sporazum po kome bi ona uplatila staž, a zauzvrat postala vlasnik dela preduzeća. Ukoliko vlasnici to ne žele, moraće sami da uplate zaostala dugovanja i povežu staž zaposlenima, istakao je Ljajić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.