Guščijada

Ova turistička manifestacije ima nameru da jedan krajolik gde se Fruška gora polako uliva u sremsku ravnicu, koja odiše davno zaboravljenim pejzažima, gde guske šetaju u šorovima, učini zanimljivom za sve one koji žele da uživaju u lepotama sremskog pejzaža. 

Posebnu draž programu daju deca područnog odeljenja OŠ "Dositej Obradović" u Šatrincima, koji kroz literarne i likovne radove govore o svom selu, te KUD "Šandor Petefi" i "Dobrodola" koji od zaborava čuvaju pesme i igre. 

U duhu zajedničkog života koji se ovde vekovima odvija, neguju se srpska i mađarska tradicija. Naravno nisu izostali ni drugi sadržaji, kao što su izbor najlepšeg gusana i guske, izbor najlepšeg guščijeg pera, izbor najvećeg jata gusaka, izbor najboljeg guščijeg paprikaša i izbor najoriginalnije postavke u duhu tradicije ovog dela Srema. 

Manifestaciju zajednički organizuju Skupština opštine Irig, Turistička organizacija opštine Irig, Mesna zajednica Šatrinci i Zavičajno društvo "Šatrinci." Održava se svake godine, prvog vikenda u oktobru, tačnije 3. oktobra.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.