HRANA KOJA NE GOJI: Uživajte u ovih 15 namirnica bez griže saveti

1. Kokice: Nutricionisti tvrde da su one najbolja stvar za ublažavanje nervoze i psihičkog pritiska. Wihovo grickanje i žvakanje pomaže razdraženim nervima da se smire. One su mudar izbor i sa dijetalnog aspekta jer ako se spremaju na pravi način, bez masti, i ako se ne prelivaju kaloričnim dodacima, ne mogu da utiču na liniju. Srednja porcija kokica "kokanih" na vazduhu sadrži samo devedeset kalorija. One su zdrave i za rad creva jer sadrže vlakna.

2. Pečeni krompir: Istraživanja na Tehnološkom institutu u Masačusetsu su pokazala da ishrana bogata takozvanim kompleksnim ugljenim hidratima (kao što je krompir) povećava nivo serotonina u mozgu, supstance koja pomaže u opuštanju i čiji je nivo veoma značajan u nastanku, odnosno lečenju od depresije. Pečeni krompir (bez ulja, putera i mastima bogatih preliva) ima samo 145 kalorija po porciji. Bogat je vlaknima, a može se jesti sa ekstraljutim prelivima od paradajza koji pomažu sagorevanje kalorija ili sa bezmasnim jogurtom.

3. Supa: Vrela supa od povrća je prepuna hranljivih sastojaka i preporučuje se za smirivanje napetosti. Ješćete je polako jer je vrela i već sam taj čin će biti koristan u trenucima kada vam je neophodno opuštanje. Supe u čijoj je osnovi voda, kao što su, recimo, one sa paradajzom, odlične su za sve koji paze na liniju pošto sadrže samo devedeset kalorija po porciji.

4. Šargarepa: Ovo povrće je najbogatije vitaminom A koji je antioksidant i poznat je kao važan element u borbi protiv posledica koje je na organizam izazvalo dugotrajno izlaganje stresu. Šargarepa je niskokalorična, bogata vlaknima i preporučuje se svima koji žele ili su prinuđeni da strogo paze na liniju. Porcija sirovih šargarepa ima samo dvanaest kalorija, a skuvanih tridesetak.

5. Pomorandže: Stručnjaci za dijetalnu ishranu ističu da vitamin C koji se nalazi u ovom povrću pomaže proizvodnju adrenalina koji nam omogućava da se nosimo sa stresom. One su, inače, korisne i jer sadrže veliku količinu vlakana zbog čega omogućavaju stvaranje prijatne "ispunjenosti" posle njihove upotrebe što dodatno dovodi do opuštanja i lepog osećaja. Jedna srednja pomorandža sadrži 62 kalorije.

6. Voda: Američki stručnjak doktor Geri Ros, koji ima velikog iskustva u bavljenju preventivnom medicinom, preporučuje da kad god vas neka stresna situacija dovede do frižidera, umesto da posegnete za neplaniranim obrokom, popijete čašu vode. Ona pomaže da naš organizam funkcioniše ispravno, što nam omogućava da se osećamo bolje, blagotvorna je za mnoge organe, posebno za bubrege, a nema kalorija i masti, a, ipak, pomaže u stvaranju osećaja sitosti.

7. Braon pirinač: Još jedna veoma korisna dijetalna namirnica koju bi trebalo svakodnevno koristiti u ishrani. Posebno se preporučuje ljudima pod stresom jer sadrži dva vitamina iz grupe B, tiamin i niacin, koji su poznati kao dragoceni elementi zaduženi, pored ostalog, za smirivanje razdraženosti. Pirinač je bogat vlaknima i odličan je za sve vrste dijeta jer u njemu nema masti, a pola šolje sadrži jedva devedeset kalorija.

8. Banana: Kada organizam trpi napad stresa, u njemu se javlja nedostatak kalijuma i vitamina C. Banane su upravo bogate ovim elementima. One su veoma dobre i u situacijama kada nemamo vremena za obrok. Hranljive su i izazivaju sitost, a ne goje. Ne sadrže mast. Jedna banana ima sto kalorija.

9. Obrano mleko: Mleko je bogato kalcijumom zahvaljujući kome se napeti nervi lakše opuštaju, a isto se odnosi i na mišiće. stručnjaci tvrde da u slučaju nedostatka kalcijuma dolazi do napetosti mišića i čestih napada grčeva u njima. Četvrt litra obranog mleka obezbeđuje gotovo polovinu dnevne potrebe kalcijuma, a ima samo 82 kalorije.

10. Jabuke: Kažu da jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće. Teško je nabrojati sva blagotvorna svojstva ovog čudesnog voća, a za otklanjanje stresa korišćenjem "grickalica" ne može biti idealnije hrane od jabuke. I ovo voće je bogato vlaknima, "puni" stomak, a po plodu ima samo 82 kalorije.

11. Ovsena kaša: Nutricionisti se kunu u ovo jelo nazivajući ga rudnikom bogatstva za organizam. Wu je najbolje uvrstiti u jelovnik za doručak ili užinu, bogato je ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminima i izuzetno je blagotvorna za stomak (varenje), a ima i umirujuće dejstvo na naše nerve. Pola šolje ovsene kaše sa pola šolje obranog mleka ima 190 kalorija.

12. Spanać: Kalifornijska doktorka Suzan Lark, stručnjak iz oblasti borbe protiv stresa pomoću ishrane, autorka knjige "Napetost i stres", kune se u ovo povrće. Ona spanać smatra čudesnom hranom čija je višestruka korisnost od neprocenjive vrednosti za organizam. Spanać je bogat vitaminima A i C koji su antioksidanti, a ima i magnezijum koji je prirodno umirujuće sredstvo, pomaže u opuštanju mišića i obezbeđivanju dobrog sna. Pored toga spanać je savršen za sve koji moraju da se hrane dijetalno, s obzirom na to da šolja sirovog spanaća ima samo 42 kalorije.

13. Ćuretina: Istraživači su utvrdili da ćuretina i piletina kao i druga hrana koja je bogata aminokiselinama, triptofanom, ima umirujuće dejstvo na naše telo. Ćuretina je, ipak, najbolji izbor s obzirom na to da ima manje masti i crvenog mesa. Osamdeset četiri grama belog mesa ćuretine bez kožice ima samo tri grama masti i sto kalorija.

14. Pasta: Pomenuti istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Masačusetsu preporučuju pastu svaki put kada osetite da ste napeti i da vam je hitno potrebno opuštanje. Najbolja je testenina koja je načinjena od integralnog brašna jer sadrži više vlakana. Ako se sprema uz neki dijetalni sos pasta sama po sebi, nasuprot mišljenju mnogih, ne goji. Jedna porcija, ne računajući sos, ima samo 155 kalorija.

15. Breskve i bezmasni jogurt: Ne samo da konzervirane breskve prelivene kremastim bezmasnim jogurtom obezbeđuju izvrsnu kombinaciju vitamina, vlakana i minerala već kao ugodan obrok ili užina mogu da okrepe i relaksiraju. I još su pri tom dijetalni. Tri polovine konzerviranih breskvi imaju samo 54 kalorije, a nemaju natrijuma i masti, dok jedna šolja bezmasnog jogurta ima tek dva grama masti i 150 kalorija.

Izvor: Topformplus

Pogledajte još