Uskoro jeftiniji lekovi i savremene terapije

Republički fond za zdravstveno osiguranje priprema pojeftinjenje lekova i smanjenje participacije, ali i uvođenje na listu RfZO novih lekova za savremene terapije, izjavio je danas zamenik direktora Sektora za lekove u RFZO Janko Samardžić.

“RfZO to priprema tokom čitave ove godine i to je naš ključni projekat, a odnosi se na novi pravilnik o listi lekova koji je završen u RfZO i trenutno smo u dogovorima sa Ministarstvom zdravlja”, rekao je Samardžić za RTS.

On je kazao da se ta lista nalazi u proceduri i izrazio očekivanje da će u najkraćemo mogućem roku biti primenjene niže cene.

“Dakle, govorimo o narednim danima. U ovom trenutku ne možemo govoriti o potpunom ukidanju participacije za lekove, već o smanjenju participacije, jer ćemo smanjenjem ukupne cene leka automatski smanjiti i participaciju i očekujem da od sledeće godine svi plaćamo manji iznos za većinu lekova koji su na listi lekova RfZO”, istakao je Samardžić.

Novi lekovi će, kako je rekao, značiti i najsavremenije terapije i biće od naredne godine uključeni u listu lekova koji se refundiraju.

Posebno olakšanje predstavljaće generički nazivi lekova, navodi Samardžić i dodaje da neće biti moguće favorizovati nijednu kompaniju.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo početkom oktobra da dobije i farmakoterapijske protokole u skladu sa najvišim standardima u EU, koji predviđaju najefikasniju i najbezbednije lečenje i terapiju.

Javna rasprava o tome će trajati do 15. septembra, a u oktobru će početi pilot projekat u domovima zdravlja u Srbiji i od naredne godine puna implementacija, dodao je Samardžić.

izvor: Novosti