Dolaru odzvonilo?

Postepenoj zameni dolara mogu pomoći lokalne valute. Ipak, iskustvo sa evrom je pokazalo da okretanje leđa nacionalnim valutama i prelazak na jedinstvenu novčanu jedinicu ima mnogo svojih dobrih strana, ali i skrivene probleme.

Zagovornici evra ne prestaju da ponavljaju, da je uvođenje jedinstvene valute išlo na ruku evropskoj ekonomiji: tržišta su postala jača, smanjio se rizik pri operacijama menjanja valuta. Ali, glavno je to što je evro postao realni konkurent dolaru. Ipak, nije prošlo ni celih 10 godina, a počela je ekonomska kriza. To je dalo povod kritičarima evra da dignu glavu i da ukažu na sve greške, koje su se dogodile tokom uvođenja jedinstvene evropske valute. Nisu uzeli u obzir glavno, a to je da su strukture ekonomija država koje ulaze u evrozonu principijalno različite. Postoji i politički kontekst, govori direktor Odeljenja strateških analiza FBK Igor Nikolajev.

Greška je jednostavna. Ipak je u većoj meri politička motivacija bila važnija pri uvođenju jedinstvene evropske valute. Odnosno, protivteža pre svega dolaru i SAD. Ovde je bilo više politike nego ekonomije, iako prosečni godišnji tempo rasta država Evrope posle uvođenja evra nije porastao u državama evrozone. Odnosno nije se dogodilo ono zbog čega je bila uvedena jedinstvena valuta- uvećanje tempa ekonomskog rasta.

Već se sada može govoriti o tome da je projekt „evro“ još veoma daleko od uspeha. Perspektive te valute u budućnosti sve više podsećaju na status dolara u sadašnjosti.

Osim valuta država u razvoju, popularnost juana raste, smatra viši analitičar agencije „Alpari“ Ana Bodrova:

Kina je veoma dugo držala juan u čvrstim okvirima. SAD insistira na revalorizaciji juana. Postepeno raste vrednost juana. Poslednjih nekoliko godina, juan je porastao za 8-9%, ali ipak tržište traži da cifra bude 15%. Za dostizanje ovog nivoa potrebno je još 5 godina, pri sadašnjem tempu revalorizacije. Kina će stati na liniju i onda će dolar imati ne jednog konkurenta već dva. Dalje, sve će zavisiti od toga kako će se u principu razvijati situacija u svetskim ekonomijama.

SAD takođe pokušava da pronađe izlaz iz ove neprijatne situacije u kojoj se našla njihova valuta. Nije isključeno da će na jedinstvenom valutnom prostranstvu SAD, Kanada i Meksiko početi da se koristi valuta „amero“.

Zadaci koji se tiču ponovnog formiranja svetskih finansija veoma je složna. Neophodno je uzeti u obzir sve činjenice koje mogu da utiču na ekonomiju ove ili one države.

Nadlanu / Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.