Dokumentarac koji je šokirao Veliku Britaniju!

Petnaestogodišnja Esme je samo jedna od 250 hiljada Roma koji su se preselili iz istočne Evrope u Britaniju.

Slatka i tradicionalno vaspitana u romskoj zajednici predstavlja savršenu priliku za udaju. Srećom po Esme, ovo neće biti njena sudbina.

"Danas su žene i muškarci jednaki“, kaže njena baka – „Ako se, kao i mnoge njene vršnjakinje uda u 15. godini onda neće imati život. Volim romsku kulturu, mi imamo divnu tradiciju. Ipak, rano stupanje u brak je jedna od njih i to mora da se promeni“

Ipak, mnogi Romi ne razmišljaju ovako, a među njima je i Esmina rođena sestra koja se udala sa samo 14 godina u Mađarskoj. Porodica mladoženje mora da plati skoro 5 hiljada funti kako bi otkupila mladu, ali pošto mnoge porodice nemaju ovaj novac onda se cena spusti na otprilike tri hiljade.

Jedan od Roma u Velikoj Britaniji je i Huko iz Roterdama, nezaposleni otac dvoje dece koji se pre samo godinu dana preselio u ovu zemlju u potrazi za poslom. On živi sa dvadesettrogodišnjim bratancom i četrnaestogodišnjom suprugom Marijom, kao i dvadesetsedmogodišnjom bratanicom Kivek koja se udala za 13 godina i nikada nije išla u školu.

"Ne znam da čitam i pišem. Imam 27 godina i nemam školu, a ni posao. Venčala sam se sa 13 godina i od tada moram da pazim na sebe. Prosila sam kako bi mi ljudi dali neki dinar da kupim hranu i potrepštine za život“, kaže ona.

Policija često obilazi Hukov dom u potrazi za četrnaestogodišnjom Marijom sa kojom je u ilegalnom braku.

Kada su socijalni radnici otkrili istinu o Marijinom bračnom statusu poslali su policiju na njihova vrata, ali Kivek i Huko stalno skrivaju istinu o tome gde se ona nalazi.

"Lagali smo jer ne želimo da kažemo istinu. Prvo zato što ima 14 godina, drugo zato što je trudna. Ovde ima supruga, u Španiji je ostavila majku. Ako je uhvate uzeće nam je“, kaže Kivek.

Marijina majka Nađa je presrećna što se njena ćerka udala za mnogo starijeg čoveka.

"Ja sam se udala za 13, rodila dete sa 15. To su naša pravila“, zaključuje ona.

Pogledajte trejler za ovaj dokumentarac...

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još