Stide se reči "vagina": Polovina mladih devojaka ne ume da pronađe svoj polni organ?

0

Jednostavno izgovaranje reči "vagina" predstavlja veliki problem za 65 odsto mladih žena, pokazalo je najnovije istraživanje. Još više treba da zabrine činjenica da polovina ispitanih devojaka ne ume pravilno da locira vaginu na dijagramu.

Ogranizacija za podizanje svesti o raku kod žena, “Iv Apil”, organizovala je istraživanje nad 1.000 žena, koje je za rezultat dalo zabrinjavajuća otkrića. Naime, mlade devojke i žene imaju alarmantno slabo znanje o sopstvenoj anatomiji, ali i o glavnim simptomima najčešćih ženskih kancera.

Svega polovina žena starosti od 26 do 35 godina obeležilo je vaginu pravilno na dijagramu. Kod žena starosti između 66 i 75 godina, rezultati su mnogo bolji – osam od 10 je pravilno lociralo jajnike, a tek svaka deseta nije znala gde se nalazi materica.

Što se najmlađe grupe tiče, svaka peta devojka starosti između 16 i 26 godina zna da navede barem jedan simptom nekog od pet ginekoloških rakova, dok je 40 posto ove starosne grupe priznalo da umesto reči “vagina”, koriste izraze poput “ženski delovi”.

Trećina ispitanih žena je priznala da su izbegavale odlazak kod ginekologa, iako su znale da imaju neki problem.

Kada se tome dodaju i žene iz drugih starosnih grupa, dolazimo do cifre od 65 posto žena koje koriste neke druge izraze za vaginu.

Još jedan zabrinjavajući podatak je isplivao, a to je činjenica da je ženama jako neprijatno da sa svojim ginekologom razgovaraju o ženskim problemima. Čak trećina ispitanih žena je priznala da su izbegavale odlazak kod ginekologa, iako su znale da imaju neki problem.

Lekari upozoravaju da su ginekološki kanceri podmukli, i da se najčešće otkrivaju tek u trećem stadijumu. Zato je razumevanje osnovnih simptoma jako važno, a redovna poseta ginekologu je jedini način prevencije.

Foto: ilustracija/yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.