ISHRANOM DO ZADOVOLJSTVA: Hrana koja povećava želju za seksom

Čokolada
Osim što sadrži kofein, u čokoladi se nalaze i sastojci za koje se veruje da poboljšavaju veštinu u krevetu. Ovaj omiljeni slatkiš sadrži još i teobromin koji pojačava proizvodnju endorfina, zbog čega se osećamo 'high'.

Neka od tih verovanja samo su mitovi ili pogrešna shvatanja. U celom moru namirnica koje nose oznaku afrodizijak teško je razlučiti koje zaista pomažu, a koje uzrokuju samo placebo – efekat.
Med
Poznato je da med vrlo brzo podiže nivo energije, a šećer u obliku meda ne samo da podiže energiju, već hrani i ćelije sperme.
Lekovite biljke
Pomažu kod opuštanja i rešavanja teskobe, a neke od njih imaju i mnogo zanimljiviji učinak. U prvom redu pojačavaju požudu i povećavaju dotok krvi u genitalije. Neke, poput matičnjaka, vrste metvice koja se koristi u obliku čaja, pomaže kod opuštanja nervnog sistema, a u isto vreme podstiče na 'akciju'.
Začini
Neki začini poput kajenskog bibera mogu da vas zapale na više načina, jer ne samo što ubrzavaju otkucaje srca, već povećavaju i temperaturu tela. Neki su nakon korištenja tog vatrenog začina primetili i znake seksualnog uzbuđenja, poput crvenila na licu i telu, znojenja i napućenih usana. Preporučuje se da se ti začini konzumiraju u obliku kapsula, tinktura ili koncentrovanih kapi, oko pola sata pre seksa, kako bi poboljšali cirkulaciju.
Beli luk
Sadrži aktivnu komponentu, prirodni antibiotik alicin koji je zaslužan za bržu cirkulaciju krvi prema seksualnim organima, što svakako doprinosi boljem uspehu u krevetu.
Azijski ginseng
Obično se koristi za lečenje seksualnih disfunkcija i ima direktne efekte na nervni sistem i genitalno tkivo. Dokazi upućuju na to da ova kineska biljka pojačava erekciju povećanjem dotoka krvi u penis. Takođe pojačava aktivnost neurotransmitera i hormona koji su uključeni u seksualno ponašanje. Kinezi i Korejanci zaklinju se u to da ginseng pojačava izdržljivost i strast. Nažalost, ima i neželjenih nuspojava kao što su dijareja i hipertenzija.
Alkohol
Poznato je čašica – dve deluju opuštajuće i da su od pomoći kad želimo podići atmosferu. Jedno američko istraživanje pokazalo je da kod osoba koje čvrsto veruju u to da alkohol pojačava seksualnu želju on zaista deluje, a poznato je i da nam se pod njegovim uticajem druge osobe čine privlačnijima.
Morski plodovi
Kamenica izgledom podseća na ženske genitalije, a mnogi je smatraju moćnim afrodizijakom. Čak i sama reč afrodizijak dolazi od Afrodite, grčke boginje lepote i ljubavi, koja i sama dolazi iz mora. U borbi za nebeski tron Kronos je ubio i kastrirao svog oca Urana i bacio njegove genitalije u more. Okeani su se tad zapenili i rodila se Afrodita, a veruje se da se baš zbog te priče i danas za većinu hrane koja dolazi iz mora drži da deluje kao seksualni stimulans. Kamenice su svakako najpopularnije. One sadrže i velike količine joda i fosfora, koji podstiču proizvodnju vaginalnog sekreta, pa su dobitna kombinacija za oba pola.
Esencijalne masne kiseline
Nalaze se u semenkama, orašastim plodovima, lososu i maslacu od kikirikija, a pomažu u funkcionisanju seksualnih organa i polnih žlezda. Takođe pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i adrenalina, pojačavaju dotok krvi u genitalije.
Vitamini
Vitamin E poznat je kao vitamin seksa, jer se smatra velikim izvorom energije, a posebno se preporučuje kad treba poraditi na seksualnoj izdržljivosti. Važan je i za proizvodnju sperme i stvaranje hormona seksa, a najviše se može pronaći u jajima, orasima i žitaricama.

Izvor: Stetoskop.info