Krhko primirje u Ukrajini, Evropa ne odustaje od sankcija Rusiji

OEBS je saopštio da se prekid vatre u Ukrajini u velikoj meri održava, ali, kako ta organizacija ocenjuje - "klimavo".

- Generalno, primirje se održava, iako je još uvek klimavo - rekao je švajcarski ambasador Tomas Greminger, trenutni predsedavajući OEBS-a koji ima oko 250 posmatrača raspoređenih u Ukrajini.

Greminger je naveo da će naredni dani biti od presudnog značaja.

I očevici navode da se krhki mir izmedju sukobljenih strana ipak poštuje.

Izveštac agencija je čuo kratku artiljerijsku paljbu rano jutros u Mariupolju, međutim i proruski aktivisti i ukrajinske snage insistiraju na tome da se striktno pridržavaju sporazuma o prekidu vatre i optužuju drugu stranu za kršenje dogovora.
Međusobne optužbe

Ukrajinska vojska objavila je tokom noći listu kršenja sporazuma o primirju od strane proruskih aktivista na pet lokacija, dok su proruski aktivisti optužili ukarjinske snage da pripremaju napad na Donjeck.

Za sada nema izveštaja da je tokom noći bilo žrtava.

Najozbiljnije kršenje sporazuma o prekidu vatre dogodilo se tokom vikenda u Mariupolju gde su proruski aktivisti otvarali artiljerijsku vatru na ukrajinske snage u subotu kasno uveče, kada je poginula jedna žena, a povređene su četiri osobe.

Danas je taj grad posetio predsednik Ukrajine Petro Porošenko koji je došavši u taj grad izjavio: "Nećemo nikome predati ovu zemlju".

Jedan od lidera proruskih snaga Andrej Purgin, koji je učestvovao u razgovorima sa Kijevom o prekidu vatre, izjavio je da se te snage pripremaju za razmenu zarobljenika sa ukrajinskim snagama i to po principu "svi za sve".

Evropska komisija je u međuvremenu saopštila da će EU nastaviti danas sa procedurom uvođenja novih, dodatnih, sankcija Rusiji, uprkos varljivom prekida vatre.

- Paket novih sankcija trebalo bi da formalno sprovedu države članice EU putem pismene procedure kasnije danas - rekla je portparolka EK Pia Ahrenkilde-Hansen.

Detalji vezano za primenu paketa daljih sankcija Rusiji biće najkasnije sutra objavljeni u zvaničnom dokumentu EU, dodala je ona.

Nove mere prema Rusiji
Nove mere bi, prema predlogu koji je sastavila Evropska komisija, trebalo da pogode nekoliko ruskih banaka i energetskih preduzeća i njima trebalo bi da se uvede i embargo na izvoz oružja i nekih tehnologija u Rusiju.

Dodatne mere uključuju još 24 osobe koje će biti dodate na spisak onih kojima se zabranjuje ulazak na teritoriju zemalja članica EU i čija se imovina zamrzava.

Iz Rusije je stigao odgovor od premijera Dmitrija Medvedeva koji je rekao da će, u slučaju da njegovoj zemlji bude uveden još jedan set sankcije, Moskva biti prinuđena da odgovori asimetrično, na primer, restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom.

Medvedev, je u intervjuu za ruski ekonomski dnevnik "Vedomosti", naveo da promena maršrute letova može dovesti do bankrotstva mnogih aviokompanija, koje se i onako nalaze na ivici opstanka.

Vodeći ruski proizvođaci nafte i operateri naftovoda - kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft stavljene su danas na evropsku "crnu listu" uz zabranu prikupljanja i pozajmljivanja kapitala na evropskim tržištima, izjavio je danas jedan neimenovani evropski diplomata.

Prema tvrdnjama istog izvora, evropski veto na pozajmljivanje novca za ruske kompanije odnosiće se na firme sa obrtom od preko 26,95 milijardi dolara, od čega polovina prihoda potiče od prodaje ili transporta nafte.

Međutim, evropskim sankcijama nije pogodjen najveći svetski proizvodjač gasa - ruska kompanija Gasprom.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je sinoć da će EU preispitati odluku o pooštravanju sankcija Rusiji ukoliko se prekid vatre u Ukrajini održi i počnu mirovni pregovori.

Nadlanu / izvor:Blic

Pogledajte još