Hoking upozorava: Božja čestica je pretnja po celu planetu!

Higsov bozon, odnosno "božija čestica" otkrivena je u Velikom hadronskom kolajderu u Švajcarskoj

Čuveni astrofizičar upozorava naučnike da budu uzdržani prilikom daljih istraživanja, jer u najgorem slučaju preti opasnost od propasti čitavog univerzuma.

Na veoma visokom energetskom nivou, Higsov bozon mogao bi da prouzrokuje iznenadni kolaps prostora i vremena, bez znakova koji bi najavili katastrofu.

Prema mišljenju poznatog naučnika, koji ima 72 godine i boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), Higsov bozon, koji postojećim objektima daje oblik i veličinu, mogao bi u uslovima ekstremnog stresa da izazove “pad vakuuma katastrofalnih razmera”. Njegova upozorenja su sadržana u predgovoru nove knjige pod naslovom “Starmus”, koja izlazi u novembru.

Reč je o zbirci predavanja naučnika i astronoma, među kojima su Nil Armstrong, Baz Oldrin i gitarista grupe “Kvin” Brajan Mej. Trenutno, međutim, ne postoji sudarač čestica koji bi bio dovoljno veliki da bi u njemu mogao da se izvede takav eksperiment, objasnio je profesor za “Sandej tajms”.

Hoking napominje da se katastrofa verovatno neće desiti u bliskoj budućnost, budući da bi sudarač čestica koji može da razvije toliki nivo energije morao da bude veći od Zemlje.

Njegove kolege ističu da Veliki hadronski kolajder (LHC), u kome je otkriven Higsov bozon, ne može da izazove takve probleme, jer je energija postojećeg ubrzanja suviše mala.

Nadlanu / Izvor: Blic

Pogledajte još