Od "Ružne Beti" do "zvezde separea": Koliko košta da postanete dobra riba

Naslednice poznatih pevačica, pevača, sportista i biznismena jedva čekaju da napune 18 godina, pa da se „dorade“. Već sa 16 godina počnu da „cvile“ kako su im „grudi ko pljeskavice“, „guza opuštena“, a umesto usana „imaju crtu“.Naravno, iako su im ormari puni, „nikada nemaju šta da obuku“, jer u svim „krpicama izgledaju kao daske“.

Roditelji široke ruke, koji žive u skladu sa aktuelnim merilima vrednosti, ne dozvoljavaju da im mezimice dugo pate – čim se približi „taj veliki dan“, ponosno vode svoje mezimice kod najboljeg plastičnog hirurga koji će njihove „sitne nedostatke“ pretvoriti u zanosne atribute.
Što veće - to bolje!

I košta i boli
Tako danas imamo čitavu armiju kloniranih devojaka koje svoju „slavu“ i „popularnost“ stiču na splavovima i u noćnim klubovima, u kojima su rado viđene gošće. Oskudno odevene „zvezde separea“ preko noći postaju starlete nad kojima uživo balave „tatini sinovi“ i bogati matorci, dok „sirotinja raja“ zvera u njihove fotke po tabloidima, nadajući se da će jednog dana i sami imati takvo „parče“ pored sebe.

Ali, novopečene starlete nemaju nameru da se skrase pokraj nekoga ko ne može da im priušti luksuzan život, skupu garderobu, egzotična putovanja i „održavanje plastike“. One se, uz svesrdnu roditeljsku pomoć, trude da se što bolje udaju. A to – ne samo da košta, nego i boli!

Godišnje u Srbiji 4.000 devojaka „ide pod nož“. Najčešće ugrađuju silikone, pune usta i „pumpaju“ zadnjicu.

Nove grudi
- Povećanje grudi radi se u opštoj anesteziji, kojoj prethode detaljna ispitivanja: laboratorijske analize, internističko-kardiološki pregled, klinički pregled anesteziologa i ultrazvuk dojki – objašnjava za naš portal plastični hirurg iz jedne od najpoznatijih klinika za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju u Beogradu. – Posle intervencije, pacijentkinja ostaje na klinici 24 sata. Otok i bolovi u vidu pritiska na grudni koš su uobičajene reakcije posle intervencije. Da bi pacijentkinja bila zdravstveno bezbedna, neophodno je da najmanje mesec dana posle povećanja grudi izbegava napor, sve dok proteza ne zauzme svoj konačni položaj. Ova intervencija nije bolna, ali je neophodno da se pacijentkinja pridržava saveta koje dobije pre odlaska sa klinike.

Konci se skidaju 15 dana posle operacije, tako da je u tom periodu preporučljivo mirovanje.

Na pitanje šta se događa ako pacijentkinja poželi da ugradi silikone koji su nesrazmerni sa njenom građom, naš sagovornik kaže da su lekari dužni da joj predoče sve komplikacije koje takva intervencija može da izazove. Imaju pravo i da odbiju ispunjenje želje pacijentkinje, ali to retko ko radi.
-Ako ja odbijem, prihvatiće neko drugi, a onda ću se kajati što joj nisam uzeo pare – priznaje plastični hirurg.

Nova guza
Internetom poslednjih meseci kruži vic: „Kakva je razlika između zadnjice i guze?“ Odgovor je – u čučnjevima!

Ipak, mnoge devojke nemaju nameru da se preznojavaju u teretani da bi njihova pozadina izgledala kao dve savršene polulopte – radije se odlučuju za ugradnju silikona u zadnjicu.

- Ubacivanje implantanata u zadnjicu je zahtevna operacija koja se radi u opštoj anesteziji. Hirurg pravi mali rez u među-glutealnoj brazdi, a mesto za protezu se pravi unutar velikog glutealnog mišića – objašnjava naš sagovornik.
Upoznajte ženu u čijem telu se nalazi 12 kilograma silikona!
Posle operacije, pacijentkinja mesec i po dana mora da spava na stomaku, ne sme da sedi, mora da nosi specijalni steznik i da posebno vodi računa o higijeni da ne bi došlo do infekcije. Postoji i drugi metod uvećanja zadnjice – ubrzigavanje masti; ova intervencija radi se u periduralnoj anesteziji, a pacijentkinji se ubacuje u zadnjicu od 350 do 500 mililitara masti. Postoperativni period je kratak, ali bi, ističe naš sagovornik, trebalo znati da 10 do 20 odsto ubrzigane masti organizam eliminiše, pa tako pacijentkinja dobija malo manju guzu od one kakvu je želela.

Nove usne
Ovo je najbrža intervencija koja za najkraće vreme može da promeni lični izgled pacijentkinje. Sprovodi se u lokalnoj anesteziji, traje 10 do 15 minuta i postala je toliko česta kao izlivanje noktiju ili izvlačenje pramenova.
Pogledajte galeriju najgorih silikonskih grudi poznatih ličnosti!
Ipak, i pored toga što se radi u lokalnoj anesteziji, i popunjavanje usana ne može da prođe bez bola, bilo da se usne povećavaju hijaluronskom kiselinom, mastima ili tečnim silikonom.

Vađenje silikona
Ovo je definitivno najbolnija intervencija. Pacijentkinja kojoj su dosadili silikoni u usnama, grudima ili zadnjici, i koja želi da vrati prirodni oblik tela, iznova mora da bude uvedena u anesteziju, da trpi bolove koji se javljaju posle intervencije i da se psihički pripremi da će izgledati drugačije nego pre „pumpanja“.

U našoj galeriji pogledajte kolike su prosečne cene plastičnih operacija u domaćim klinikama, koliko vremena silikoni traju i koliko košta njihovo vađenje.

Snežana Moldovan

Pogledajte još