Na sigurnom: Najtraženiji bugarski begunac oglasio se iz - Srbije

Advokati odbeglog Vasileva saopštili su da je njihov klijent spreman da se vrati u zemlju kako bi pomogao oporavak svoje banke, ali pod uslovom da poternica koja je za njim raspisana bude ukinuta.

Narodna banka Bugarske preuzela je kontrolu nad "Korpbankom" u junu i zatvorila sve njene operacije, blokirajući tako pristup računima na kojima je više od 3,7 milijardi američkih dolara. To je bio i početak najveće bankarske krize u Bugarskoj od 1990-ih godina.

Bugarski tužioci optužili su Vasileva za proneveru, zbog čega je za njim raspisana međunarodna poternica, a sud je naredio zaplenu njegove imovine.

Advokat Konstantin Simeonov otkrio je da se Vasilev nalazi u Srbiji, gde "radi na planu oporavka banke". On nije izneo dodatne detalje o Vasilevljevom boravku u Srbiji.

Uskoro se oglasilo i bugarsko tužilaštvo.

"Potraga za Vasilevom je u potpunosti u nadležnosti Interpola", saopštilo je Tužilaštvo.

Evropski nalog za hapšenjem Cvetana Vasileva izdat je 28. jula 2014. godine, a za njim je raspisana i potera u okviru Šengenskog infomacionog sistema, kao i u informativnom sistemu Interpola, a u vezi sa zahtevom bugarskog tužilaštva da Vasilev bude izručen Bugarskoj.

"Stvarna potraga za bankarom Svetanom Vasilevom nije u nadležnosti i vlasti kancelarije Tužilaštva Republike Bugarske, ali jeste u nadležnosti i vlasti Interpola, čiji je Srbija član", navodi se u saopštenju bugarskog tužilaštva.

Izvor: Blic

Pogledajte još