Agencija za izvinjavanje: Može i plakanje, ali se to naplaćuje posebno!

Izvinjenje može postati i prava noćna mora kada druga strana ne želi da ga usliši, piše Oddity Central.

Građani Japana, međutim, sada imaju mogućnost da svu tu neprijatnost i stres u celini izbegnu. Naime, u poslednjih sedam godina deluju predstavništva za izvinjavanje – firme čija se usluga sastoji u tome da za određenu novčanu nadoknadu preuzmu na sebe obavezu da se u korist klijenta izvine osobama kojima je on naneo materijalnu štetu, fizičku ili emotivnu povredu.

Pritom, one se ne ustručavaju od lažnog predstavljanja. Tako agencija “Yokohama Benriya Natchan” na svom sajtu otvoreno nudi potencijalnim klijentima da se izvini u njihovo ime, ili u ime njihove porodice, prijatelja i firme, tako što će nekog od svojih službenika drugoj strani predstaviti kao člana porodice klijenta ili kao radnika klijentove kompanije.

Agencija je čak navela i svoju definiciju i klasifikaciju izvinjenja.

“Izvinjenje je čin kojim se priznaje sopstvena greška i traži oproštaj”, navode oni i ističu da se izvinjenja mogu podeliti na iskrena i strateška, na ona koje daje pojedinac, grupa ili država.

Kompanija “Igapuro agenti” nudi konsultacije i uslugu izvinjenja 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i čak poziva zainteresovane građane na obuku u izvinjavanju. Napravili su i priručnik prema kojme njeni stručnjaci za etiketu drže časove iz pristojnog i uverljivog izvinjavanja u različitim situacijama.

Ako doda još nešto novca, klijent stiče mogućnost da utiče i na druge detalje u vezi s izvinjenjem, kao što je odelo koje će profesionalni zamenik za izvinjenje nositi prilikom sastanka, kao i suze, klečanje…

Izvor: Oddity Central /radiosarajevo