Mali broj optužnica za ratne zločine

BEOGRAD, 22. septembra 2009. (Beta) - Suđenja za ratne zločine pred pravosuđem Srbije nepristrasna su i profesionalna, ali je podignut mali broj optužnica, uglavnom protiv neposrednih počinilaca zločina, ocenjuje se u izveštaju regionalnog tima za praćenje tih suđenja.

U izveštaju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Fonda za humanitarno pravo i Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo navodi se da je pred srpskim pravosuđem u dosadašnjim optužnicama umanjena ili potpuno isključena uloga institucija Srbije i regularnih vojnih i policijskih snaga u ratnim zločinima.

Tužilaštvo i Veće za ratne zločine nemaju dovoljno novca za efikasniji rad, kao ni podršku vladajućih poslanika u Skupštini Srbije, već "rade u nepovoljnom političkom kontekstu i u parlamentu su izloženi napadima nacionalističke opozicije", dodaje se u izveštaju.

Zbog prakse ukidanja presuda i vraćanja postupaka na ponovno suđenje u izveštaju se kritikuje Vrhovni sud Srbije, a uz ocenju da se u svom radu ne rukovodi pravnim razlozima, nego političkim, ističe se da taj sud ozbiljno ometa suđenja za ratne zločine.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.