Pogledajte šta gladovanje radi vašem telu…

Gladovanje, očito, nije povezano samo sa gubitkom kilograma…

Istraživanje: Tim lekara iz Holandije je ispitao mišiće osam zdravih muškaraca pre podlezanja eksperimentu 72-časovnog gladovanja. Pošto su preskakali obroke čitava 3 dana, ovi muškarci su iskusili smanjenje mTOR aktivnosti (ključni regulator mišićnog i ćelijskog rasta) za 50%. Da objasnimo bolje – kada mTOR opadne, ubrzava se slabljenje tonusa mišića. Međutim, nije sve prestrašno. Kada se mTOR uspori, aktiviraju se ćelije zadužene za opstanak koje, zapravo, mogu da produže život.

Šta to znači: Čak i ako ste zdravi i mladi, preskakanje obroka može da dovede do slabosti i malaksalosti kakva je tipična za starije i bolesne odrasle osobe. Takođe, dalja istraživanja pokazuju da preskakanje obroka dovodi do uništavanja mišića, i to najviše kod starijih osoba. Što se tiče mladih, istraživanje je pokazalo da to gladovanje i nije toliko strašno. Još uvek nije utvrđeno kako gladovanje pomaže ljudima (ili bar laboratorijskim pacovima) da žive duže, ali je utvrđeno da gladovanje nije štetno koliko se tvrdi.

Suština: Vaši mišići su vaša snaga. Kao što je pomenuto, istraživanje još nije dalo jasne smernice koje pokazuju kako gladovanje utiče na produžetak života, te je rano pominjati bilo kakve strategije koje se tiču zdravlja. Doduše, naučnici tvrde da, iako gladovanje može da produži život nikako ne može da pomogne u gubitku kilograma. Jedino što može da uradi je da pojede mišiće (ukoliko se gladuje dugo), čime osoba hoće smršati, ali će i oboleti.