10 stvari kojima me je razvod naučio

Ovih 10 stvari u životne lekcije koje sam ja 'pokupila' iz ovog, naizgled, negativnog iskustva:

1.Dovoljna sam

Često sam mislila 'Ne mogu ovo, ne mog ono. Potreban mi je neko.' Ispada da nisam bila u pravu – dovoljna sam sama sebi.

2.Seks JESTE bitan

Ne prolazi svaki brak kroz ovo ali je često prva stvar koja 'ode' iz veze seks. Mislila sam da se dešava svakome, ali, nije tako. Vodila sam se mišlju 'Ma, da li je seks uopšte bitan?' BITAN JE!

3.Zaslužujem da me neko tretira lepo i da ne moram da se zadovoljavam nečim što mi se ne dopada

Kako me je dobar prijatelj podsetio, 'Ovo nije haljina u kojoj moraš da ostaneš do kraja života.' Trebalo je više da se borim za sebe, da manje potiskujem šta osećam... sve sam radila da bih sačuvala mir i harmoniju doma, a istovremeno sam narušavala svoju.

4.Život postane mnogo bolji

Kada sam ostavila muža, čitav život mi se okrenuo naopačke. Morala sam ispočetka da (na)učim da živim. Emotivno sam se raspadala i imala sam osećaj da se više nikad neću osećati normalno. Ali, sa svakim danom, stvari su postajale sve bolje...

5.Na kraju prihvatite svoj bračni status

Kada god bih otišla na neku zabavu ili sedeljku, pomislila bih 'Razvedena sam. Da li me osuđuju? Ja sam jedina razvedena osoba ovde.' Više ne mislim o tome. Takođe mi više nije bitno što sam jedina razvedena, bitno mi je da sam srećna.

6.Poželjna sam i željena sam

Često sam zaboravljala na ovo jer mi je život bio pun svađa i očaja. Sada znam da ću ponovo naći ljubav.

7.Budite ono što ste, bez izgovora

Kada sam se tek razvela, mislila sam da moram da krijem sve ono što je moj bivši muž okarakterisao kao mane. A ispostavlja se da neke stvari koje jednog muškarca odbijaju drugog i te kako privlače. Neki muškarci vole žene koje pokazuju emocije – bilo da je to plakanje uz neku reklamu ili šizenje jer je nešto uradio pogrešno.Ne krijte ko ste već slavite svaki deo svog bića.

8.Uvek možete da se oporavite od ekonomske propasti

Bolje mu dajte šta hoće jer će vas svađa na sudu oko toga ko će dobiti trpezarijski sto koštati mnogo više (svi ti izlasci na sud + advokatske usluge) nego kupovina novog stola. Sve je okej, ništa od toga nije zauvek.

9.Popuštanje da biste pronašli mir

Ovo je vrlo individualno. Ne stavljajte sebe u nefer situaciju već shvatite da neki supružnici neće prestati da se svađaju čak ni kada su razvedeni. Ponekad je 'puštanje kraju' povodom nekih stvari najbolja opcija.

10.Klinci će biti okej

Klinci su pravi genijalci. Kada sam se razvela, napustili smo porodičnu kuću. Nikada nisu želeli da se vrate. Ispada da se deca vezuju za osobu koja ih više voli i brine o njima, a ne za ono što bi trebalo da im je dom. Kuća i dom su tamo gde je ljubav. A deca brinu o dečjim stvarima i brzo će prevazići razvod. Isto, ne misle o stvarima tipa 'Jao kako ćemo ubuduće ići na odmore'... Samo se opustite.

Pogledajte još