Slučaj "Depo": Zakupci imaju nove zahteve

“Spremni smo da uplatom nekoliko zakupnina unapred pomognemo postavljanje nedostajućeg krova u trećoj hali”, najavili su oni u otvorenom pismu gradonačelniku Siniši Malom, koje je pročitao član Pregovaračkog tima Dragan Đurašinović.

Zakupci su na sastanku u Skupštini opštine Zvezdara zatražili prijem kod gradonačelnika, od koga traže da hitno reši njihov problem, navodeći kao razloge da se plaše dolaska zime i da nemaju sredstava za život.

Ističući da nisu dobili odgovor na dosadašnje zahteve ih primi gradonačelnik, oni su u pismu naveli da su bili upućeni na razgovore sa direktorom “Gradskih pijaca”, koji im je ponudio da uzmu slobodne tezge na pijacama do nekog trajnijeg rešenja, koje neće biti brzo “jer će samo izrada elaborata o sanaciji trajati šest do osam meseci”.

U požaru u zgradi “Depoa” u Bulevaru kralja Aleksandra 23. avgusta izgorele su hale jedan i dva, a zakupcima je pričinjena ogromna materijalna šteta. Svih 160 tezgi sa garderobom i ostalom robom je izgorelo, kao i čitava krovna konstrukcija.

“Dva dana posle požara, direktor JPK “Gradske pijace” nam je ponudio treću halu, koja je izgrađena pre desetak godina, sa statičkim proračunom za tržni centar na toj lokaciji. Ta alternativa je u međuvremenu otpala, s obrazloženjem da bi to ugrozilo bezbednost ljudi dok se rade prve dve hale”, naveli su u pismu zakupci.

Oni smatraju da je to obrazloženje neubedljivo jer se “u čitavom svetu, pa i u Beogradu, grade zgrade dok radnje koje se dodiruju sa gradilištem nesmetano rade”.

Podsećajući da su u požaru bespovratno uništena sva njihova osnovna sredstva za rad i celokupna roba, da su ostali bez radnih mesta zajedno sa zaposlenima, vlasnici izgorelih tezgi su istakli da bi i grad imao koristi od njihovog brzog zapošljavanja, s obzirom na to da za zakup godišnje plaćaju 360.000 evra.

Dosadašnje ponude se “kose sa osnovnim postavkama republičke vlade koja se bori da otvori nova radna mesta, a ne da onemogući 160 zakupaca tezgi sa više stotina zaposlenih da rade i pošalje ih na biro da troše bužetska sredstva”, istakli su učesnici akcije “Spasimo Depo”.

Nadlanu / Izvor: B92

Foto: yayimages.com