Rusija pravi novo nuklearno oružje?

On je istakao da postoji plan rada, te da će pažljivo odmeriti cenu da ne bi preopteretila svoju privredu.

U govoru na sastanku u Kremlju o planu modernizacije oružja, Putin je rekao da Zapad ne bi trebalo da se iznenadi zbog nastojanja Moskve, jer postoji plan raketne odbrane SAD i druge odluke za koje je rekao da ugožavaju bezbednost Rusije.

"Više puta smo upozoravali da ćemo morati da odgovorimo kontramerama da bismo osigurali svoju bezbednost", rekao je Putin, dodavši da će on biti odgovoran za vladin odbor koji nadgleda vojnu industriju.

Rekao je da je program modernizacije naoružanja za 2016-2025. godinu treba da se usredsredi na izgradnju novog ofanzivnog oružja da bi se obezbedilo "garantovano nuklearno odvraćanje", ponovno naoružavanje strateške i avijacije dugog doleta, stvaranje sistema odbrane vazdušnog prostora i razvoj konvencionalnog oružja visoke preciznosti.

Putin nije izneo pojednosti o novom oružju, ali on i drugi zvaničnici su u više navrata hvalili sposobnosti nove ruske nuklearne rakete da probije svaki "anti-raketni štit".

Putinov naglasak na konvencionalnom oružju visoke preciznosti odražava zabrinutost vlade zbog toga što SAD i druge zemlje NATO imaju znatnu prednost u toj oblasti.

Putin je rekao da se potencijalne pretnje mora temeljno analizirati i da na snaku treba "adekvatno odgovoriti" da bi se izbegli preveliki vojni rashodi.

On je rekao da ruske odbrambena industrija mora da se oslobodi zavisnosti od uvoza i da brzo bude u stanju da sama proizvede ključne komponente, što održava sankcije Zapada protiv Rusije uz zabranu da joj se prodaje oružje.

Odnosi Rusija-Zapad su zbog krize u Ukrajini pali na najnižu tačku još od Hladnog rata. Samit NATO je prošle nedelje odlučio da stvori jedinice za brzo reagovanje radi zaštite Istočne Evrope od Rusije, a Putin je optužio Zapad da koristi krizu da bi obnovio NATO.

Nadlanu / Izvor: B92

Pogledajte još