JESTIVA KOZMETIKA: Deo kolača pojedite, a deo stavite na lice

Zdrav doručak, balzam za usne i piling za lice

Sastojci:

2 banane

2 kašikice usitnjenih badema

2 kašikice usitnjenih oraha

10 velikih kašika zobenih pahuljica

4 i po kašikice meda

šoljica čvrstog jogurta

½ kašikice cimeta

½ kašikice kakaoa

Priprema doručka:

Narežite banane na kolutiće, a orahe i bademe usitnite u mlinu za kafu. Rasporedite sve sastojke u dve staklene čaše tako da slažete red banana, red mlevenih oraha, red zobenih pahuljica, red jogurta i red meda, pa sve ispočetka dok ne napunite čašu. Na kraju pospite sve s malo kakaoa i cimeta u prahu.

Priprema balzama za usne:

Odvojite kašikicu meda i pomešajte s malo kakaoa i prstohvatom cimeta. Smesu ulijte u manju posudu i koristite kao balzam za usne.

Priprema pilinga:

Sve sastojke iz jedne čaše usitnite i s tom smesom napravite piling za lice.


Kolač i maska za lice od bundeve

Sastojci:

5 kašikica suvog grožđa

5 kašikica mlevenog rogača

3 šoljice kus-kusa

8 šoljica soka od jabuke ili vode

500 g crvene bundeve

nekoliko kašika meda (po želji)

šoljica zobenog vrhnja

šoljica mlevenih lešnika

Priprema kolača:

Preostalu kašu od bundeve pomešajte s nekoliko kašika meda te stavite u posudu.

Kus kus pomešajte sa suvim grožđem, sokom od jabuke ili vodom, dodajte rogač te kuvajte nekoliko minuta dok se smesa ne poveže. Po želji zasladite još toplu smesu medom i ulijte u nauljeni kalup. Kad se smesa u kalupu ohladi, premažite je kašom od bundeve. Kolač se nakon 15 minuta može seći, a poslužuje se s malo mlevenih lešnika i zobene kaše prelivene preko svakog kolača.

Priprema maske za lice:

Bundevu ogulite, narežite na manje kockice i kuvajte poklopljenu s malo vode dok ne omekša. Kad bundeva bude mekana, ocedite je, pustite da se ohladi te je usitnite da dobijete kašu. Odvojite malo kaše, pomešajte je sa kašikom meda i zobenekaše te dobijenu smesu nanesite na lice. Držite masku 20-ak minuta i isperite mlakom vodom.


Punjeni celer i tonik za lice

Sastojci:

10 stabljika celera

2 šoljice svežeg sira ili tofua (sira od soje)

3 kašike majoneza ili pavlake

usitnjeni čen belog luka

usitnjena manja crvena paprika

so, biber

kašikica mlevene paprike (po želji)

½ limuna

Priprema punjenog celera:

Mešajte sir, majonez ili pavlaku, beli luk, biber i so do ne dobijete gustu smesu. Plastičnoj kesi odsecite vrh pa u nju stavite smesu kako biste mogli oblikovati duge trake od sira.

Celer operite, odstranite mu lišće, a stabljike narežite na manje šnitove koje ćete zatim prepoloviti. U polovinu svakog šnita utisnite smjesu od sira. Svaki ukrasite crvenom paprikom narezanom na sitne kockice ili trakice ili mlevenom paprikom. Najbolje je punjeni celer servirati uz kukuruzni kruh.

Priprema tonika od celera protiv pega i nečiste kože:

Nekoliko kašika usitnjenog celerovog lista prelijte s ½ litre vrele vode i ostavite da odstoji. To ocedite, dodajte sok od pola limuna i ulijte tonik u staklenu posudu. Tonikom možete mazati lice ujutro i uveče dok pege ne izblede, a lice postane mlađe i svežije.

Izvor: Djh.hrt.hr

Pogledajte još