INDIGO DECA: Jeste li i vi, možda, indigo dete?

Od 1950-tih godina otkriveno je sve više indigo dece koja su tako prozvana po navodnoj dominantnoj boji njihove aure - indigo plave. Indigo deca posebna su upravo po tome što pokazuju neobične psihološke osobine i načine ponašanja. Od rane dobi počinju da apstraktno razmišljaju, nadareni su za razne aktivnosti i često znaju čak i više od svojih roditelja.

Karakteristike indigo dece

Indigo deca su izuzetno kreativna te sposobna da rade više stvari odjednom. Dok obavljaju jednu aktivnost vrlo je moguće da će ih nešto drugo zainteresovati i odvući im pažnju, što znači da su skloni skakanju s jedne aktivnosti na drugu .

Imaju problema sa strpljenjem i vrlo se teško nose sa školskim obrazovnim sistemom. Školu smatraju nužnim zlom i jedva čekaju da završi. Iako obožavaju knjige i učenje , nije retkost da većina njih prekine školovanje . Zapravo, jako puno indigo dece nikad ni ne završi započete fakultete .

Naime, indigo deca odbijaju da uče ono što ih ne zanima. Tek kada se pronađu u nekom području, posvećuju mu se u potpunosti i ostvaruju izvanredne rezultate. Mnogi od njih strastveni su zaljubljenici naučne fantastike, mitova, mitologije, parapsihologije - zapravo svega što podstiče njihovu maštu i predstavlja im neku vrstu intelektualnog izazova. Upravo zbog toga skloni su povlačenju u svoj svet mašte i više vole samoću ili pak uski krug najbližih prijatelja ili porodice.

Dok su neki od njih karakteristični po emotivnoj i fizičkoj osetljivosti, neki su hladni i tvrdoglavi te pokazuju vrlo malo empatije za druge. No, većina njih oseća povezanost sa svim ljudima te ponekad sa sobom nose osećaj velike patnje i boli. Zbog osećaja ogromne odgovornosti prema drugima, indigo deca u najranijem uzrastu često preuzimaju ulogu roditelja prema svojoj braći, sestrama i drugima .

Takođe, čak u ranoj dobi, neobično su svesni stvarnih problema čovečanstva; poput ekološkog zagađenja, ratova, gladi ili drugih problema sa kojima se susrećemo.

Jedna od vrlo bitnih osobina je njihova izuzetno razvijena intuicija koja se ponekad odvija kroz snove ili vizije, ali i kroz niz podudarnosti koje ponekad primećuju . Najčešće se radi o slutnjama koje se na kraju i ostvare. Dok bi neki mislili da ih prati sreća jer im se ostvarila želja, indigo deca znaju da svako sam stvara svoju sreću i ravnaju se upravo po tome, usklađujući se s ritmovima prirode i svojom intuicijom.

Oni su ujedno i "živi" detektori laži . Zbog dubine i mudrosti u njihovom pogledu, ponekad se čini kao da mogu zaviriti u čovekovu dušu zbog čega ih je gotovo nemoguće slagati . Ne vole laž, ona ih često zbunjuje, rastužuje i ljuti . Trude se da žive pravedno govoreći istinu. Pokuša li neko da ih slaže ili prevari, njegov plan je u startu osuđen na propast budući da će indigo dete odmah osetiti laž ili prevaru.

Način na koji izražavaju svoju duhovnost primer je življenja bez osećaja krivice i straha . Osećaju božansko u sebi i svoju duhovnost prihvataju kao normalnu činjenicu . Deluju kao da su rođeni znajući apsolutno sve, kao da na ovaj svet dolaze sa svim podacima o drugim vremenima, kao da se sećaju gde su bili pre no što su stigli na ovaj svet. Njihov odnos prema Višoj sili je jedinstven, ono je za njih svakodnevna stvarnost, a ne teološka koncepcija .

Životni problemi

Većina indigo dece u ranom uzrastu često doživi različite oblike zlostavljanja ili neku veliku traumu (poput smrti roditelja, bolesti, odbačenosti itd .) . Takva ih iskustva čine senzibilnima i empatičnima te se zbog njih zatvaraju u sebe kako bi pronašli duhovno vođstvo i utehu. S druge strane , takva ih iskustva mogu dovesti do negativnih sklonosti poput konzumacije alkohola ili droge, delinkventnog ponašanja i suicida. Kao deca često su izolovani od prirodne sredine budući da drugi njihove vizije i mudrost često smatraju nekom vrstom poremećaja, bolesti ili mašte. Upravo je to pravi razlog ismejavanja i nerazumevanja zbog čega se još više povlače u sebe.

Mnogo njih stvrstano je u kategoriju ADHD - Attention Deficit Hiperactiviti Disorder ili nekog oblika hiperaktivnosti. Smatralo se da imaju problema s pažnjom, disciplinom te da se teško koncentrišu na nastavne sadržaje. No, pravi problem bio je u tome što obrazovni sistem nije dorastao njihovim sposobnostima. Indigo deca dosađivala su se zbog sporosti i oskudnog sadržaja informacija koje im se u većini škola nudi.

U poslednje vreme otvaraju se i brojne ustanove koju takvu decu tretiraju terapijom muzike, boja i drugim alternativnim metodama koje olakšavaju njihovo uklapanje u društvo. U Hrvatskoj danas postoji i Udruga Indigo - kristalni most koja pomaže deci u kreativnom razvoju.

Generacije indigo dece

Američka naučnica Lori Johnson detaljno je proučila indigo decu i podelila ih u 5 generacija te svakoj pripisala posebne osobine .

Prva generacija / Alfa generacija

U ovu generaciju spadaju deca rođena između 1958-1968 . godine . Karakteriše ih plavo - zeleno - ljubičasti sloj aure. Proces mentalnog sazrevanja započinje tek u 28. ili 29. godini života i traje oko 7 godina . To razdoblje puno je problema, životnih poteškoća i bolesti. Kasne tridesete period su oporavka i procvata psihičkih sposobnosti . Intuicija im se produbljuje, a razvija se i isceliteljska moć .

Druga generacija / Beta generacija

U drugu generaciju spadaju deca rođena između 1968-1978. godine . Kao i Alfa generaciju, Beta generaciju karakteriše mladolik izgled. Čak i do starije dobi izgledaju mlađe od svoje hronološke dobi, ai žive duže. Pravu indigo zrelost dožive tek u četrdesetim.

Treća generacija / Gama generacija

Indigo deca rođena između 1978-1988. godine . Gama generacija najčešće je dijagnostikovan kao generacija dece sa poremećajima u ponašanju ili nekim oblikom hiperaktivnosti. Period mentalnog sazrevanja za ovu generaciju je u njihovim kasnim dvadesetim .

Četvrta generacija / Delta generacija

U ovu generaciju spadaju deca rođena između 1988-1998. godine . Ova deca imaju izuzetno težak pubertet i ponekad su sklona zloupotrebi droga i alkohola te suicidualnom ponašanju. Roditelji ove generacije imaju težak zadatak u odgoju i savetovanju svoje dece.

Peta generacija / Omega generacija

U poslednju generaciju spadaju deca rođena između 1998-2008. godine . Deca ove generacije imaju probleme u prilagođavanju okolini. Postoji opasnost od teških oboljenja i povlačenja od spoljnog sveta poput autizma ili Aspergerovog sindroma što je rezultat njihove ekstremne senzibilnosti.

Iako još nema naučnih dokaza, profesor Drunvalo Melchizedek tvrdi da unutar DNA strukture Indigo dece postoji genetska promena. Takođe , Melchizedek smatra da je IK čovečanstva naglo porastao sa dolaskom indigo dece budući da je među njima prosek koeficijenta inteligencije 130.


Nadlanu/Portaloko.hr

Nadlanu/portaloko.hr
Pogledajte još