Abortusi u Beogradu: Svaka peta trudnoća se prekida

Broj namernih prekida trudnoće u glavnom gradu je u stalnom padu, pokazala je analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje objavljena u publikaciji “Statistički prikaz zdravstvene delatnosti u Beogradu za 2013. godinu”.

Do 1991. su se na jedno živorođeno dete obavljala dva prekida trudnoće, dok se poslednjih godina na svako četvrto ili peto živorođeno dete obavi jedan abortus.

Kako se navodi, sa 32.215 abortusa u 1991. cifra je spala na 3.885 u prošloj godini, a stopa je na 1.000 žena generativnog doba opala sa 81 na 9,7 u istom periodu.

Analiza je urađena na osnovu podataka iz GAK “Narodni front”, Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, KBC “Zvezdara”, KBC “Zemun”, Instituta “Dr Vukan Čupić”, VMA i 17 privatnih zdravstvenih ustanova, pišu ” Večernje novosti”.

- Prema dostavljenim podacima pomenutih zdravstvenih ustanova u prošloj godini je obavljeno ukupno 6.685 prekida trudnoće – navode u GZZJZ.
Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Foto-ilustracija: phalinn / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

- Više od polovine urađeno je u GAK “Narodni front”, dok su kod privatnika koji su dostavili podatke evidentirana 484 abortusa.

Nažalost, veliki broj prekida trudnoće se obavi u privatnim zdravstvenim ustanovama koje ne dostavljaju podatke o prijavljenim trudnoćama, iako su na to obavezni.

Nadlanu / Izvor: Telegraf

Pogledajte još