Budućnost pripada nama: Međunarodna konferencija o LGBT pravima danas u Beogradu

Osim uobičajenih tema poput diskriminacije, nasilja i govora mržnje, na dvodnevnom skupu će biti reči i o kvalitetu socijalnih usluga i radu sa centrima za socijalni rad.

Kao krajnji cilj konferencije organizator očekuju pridobijanje podrške i stvaranje što šireg savezništva od medija do sportskih udruženja i međunarodnih korporacija koji prvi put uzimaju učešće na jednoj LGBT konferenciji u Srbiji.

Kako su najavili organizatori, "Labris" i nemačka fondacija "Hirschfeld-Eddy-Foundation", sutra će u Skupštini grada biti predstavljen dokumentarni turski film "Moje dete" o LGBT deci i njihovim roditeljima.

Organizatori očekuju oko 200 gostiju iz regiona, zapadne i istočne
Evrope i Amerike, a u okviru programa će u subotu, 13. septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti otvorena izložba o teroru nad LGBT osobama tokom Drugog svetskog rada.

Prvog dana konferencije obratiće se predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i majinska prava i ravopravnost polova Meho Omerović, čclanica Evropskog parlamenta Teri Reintke i poverenik nemačke vlade za ljudska prava, koji je ujedno i poslanik Bundestaga Kristof Štreser.

Na konferencija će biti reči i o dva zakonska predloga koji su izradili "Labris" i "Gejten LGBT" , a to su Predlog zakona o registrovanom istopolnom partnerstvu i Predlog zakona o rodnom identitetu.

Partnerske organizacije na projektu su "Civil Right Defenders" i YUCOM.

Izvor: Prva

Pogledajte još