Šta je, u stvari, PMS i kako ga ublažiti

Česti su i fizički simptomi poput grčeva, nadutosti, bubuljica, osetljivosti grudi, glavobolje i nesvestice. Kod nekih žena javljaju se psihičke promene kao što su zaboravnost, nedostatak koncentracije, pojačan apetit i smanjena želja za odnosima.

Kada se javlja PMS?

Oko 85 % žena prolazi kroz PMS svakog meseca. PMS se javlja od sedam do 14 dana pre mesečnog ciklusa, nakon ovulacije. Ako u tom periodu ne dođe do oplodnje jajne ćelije jajnici prestaju sa lučenjem estrogena i progesterona i nivo ovih hormona naglo opada.

Ovaj nagli pad hormona utiče na pojačavanje simptoma PMS-a, odumiranje neoplođene jajne ćelije i vodi ka početku mesečnog ciklusa. Čim mesečni ciklus počne, simptomi PMS-a nestaju.

Šta izaziva simptome PMS-a?

Stručnjaci tvrde da je pojava PMS-a povezena sa lučenjem ženskih hormona estrogena i progesterona

Ne postoji čvrst dokaz šta tačno izaziva pojavu PMS-a, ali stručnjaci tvrde da je pojava PMS povezena sa lučenjem ženskih hormona estrogena i progesterona.

Kako PMS utiče na želju za odnosima?

Većina simptoma PMS-a smanjuje želju za odnosima. Prema istraživanju, žene su u tom periodu nezadovoljne seksualnim životom, što je verovatno posledica depresije i nervoze koje osećaju tokom PMS-a.

Međutim, redovni seksualni odnosi mogu podstaći lučenje seratonina, hormona zadovoljstva, i ublažiti simptome PMS-a.

Da li se postoje preparati koji mogu da ublaže PMS?

Ako imate veoma izražene simptome PMS-a, konsultujte se sa lekarom koji preparat bi vam najviše odgovarao. U zavisnosti koji simptomi PMS-a kod vas su pojačani doktor može da vam prepiše diuretike, lekove protiv bolova, kontraceptivne pilule ili antidepresive.
Koje namirnice da unosim da ublažim simptome PMS-a?

Izbegavajte slane i slatke grickalice, kafu i alkohol

Simptome PMS-a možete ublažiti jednostavnom promenom načina ishrane. Tokom PMS perioda povećajte unos složenih ugljenih hidrata koji se nalaze u:

• Integralnim žitaricama
• Mahunarkama
• Koštunjavom voću i povrću

Tokom PMS perioda najbolje bi bilo da izbegavate:

• Proste ugljene hidrate (slatkiše, torte, čokolade)
• Kafu
• Alkohol
• Cigarete
• Slane grickalice

Izvor: Bebac

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.