Pistorijus kriv za ubistvo: Čeka ga 15 godina zatvora?!

Najpoznatiji paraolimpijac na svetu, Južnoafrikanac Oskar Pistorijus, osuđen je za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stinkemp, koju je u februaru 2013. ubio u kući, tvrdeći potom da se tragedija desila jer je mislio da se kobne noći u kupatilu krije uljez, najverovatnije pljačkaš. Sudija nije izrekla visinu kazne, njeno izlaganje je još u toku, ali Pistorijus je proglašen krivim i po još jednoj tački optužnice, jer je mesec dana pre ubistva pucao u jednom restoranu.
Podsetimo, prvog dana izricanja presude, sudija je obavestila javnost da nije bilo dovoljno dokaza da se potvrdi optužba tužilaštva da je slavni atletičar sa predumišljajem izvršio ovo ubistvo.
U petak je, međutim, Pistorijus osuđen za ubistvo iz nehata, u kome je prekoračio ono što bi "svesna osoba, u njegovoj situaciji, uradila u istoj situaciji". Zbog toga bi mogao da dobije do 15 godina zatvora, a najverovatnije od 7 do 10.

Protiv Pistorijusa su se, istovremeno, vodiila još dva procesa: jedan je zbog pucanja na javnom mestu u dve različite situacije (u jednom restoranu, a i u automobilu, tokom vožnje), te zbog nezakonitog držanja municije na koju nije imao pravo.

Za oba ova krivična dela južnoafrički zakoni predviđaju višegodišnje zatvorske kazne.

Pomalo čudno - sudija Tokozile Masipa je umesto priče o ubistvu Rive Stinkamp, odlučila da drugi dan izricanja presude počne analizom pucanja u automobilu, 30. novembra 2012. godine. A onda je saopštila da je Pistorijus oslobođen te optužbe, jer svedoci, njegova bivša devojka i jedan prijatelj, nisu bili ubedljivi u svojim tvrdnjama da se to zaista i desilo. Na red je potom došla analiza pucnja u restoranu, u januaru 2013, mesec dana pred ubistvo Rive Stinkemp.

Utvrđeno je da je kriv za taj incident, iako je pokušavao da dokaže da je pištolj slučajno opalio pred 200 ljudi, pa će mu naknadno biti izrečena kazna.

Potom je Pistorijus oslobođen optužbe za posedovanje municije za koju nije imao dozvolu, jer je "bilo mnogo kontradiktornih detalja" tokom policijske istrage tim povodom.

Na red je, konačno, došlo izjašnjavanje sudije o ubistvu Rive Stinkemp. Pistorijus je proglašen krivim za ubistvo iz nehata, a čeka se odluka suda kolika će biti kazna. Izlaganje će biti nastavljeno posle kratke pauze. A tokom pauze, čuveni paraolimpijac je bez previše emocija na licu, samo protrljao svoje oči i uzeo malo vode, dok je oko njega bilo i onih u suzama, poput drugarice Rive Stinkemp, Đine Majers. Pauza je u toku, nastavak se očekuje u 12.30 i, po svoj prilici, tada će se zakazati posebna sednica, u nekom novom terminu, kada će biti izrečene kazne za ove dve presude. Istovremeno, biće poznato da li će Pistorijus biti pušten uz kauciju do izricanja kazne.

Izvor Blic

Pogledajte još