Ne zovu ga uzalud "DEMON": On je srušio malezijski avion! (VIDEO)

Ovo je Igor Bezler, poznatiji kao “Demon”. Njega ukrajinske vlasti optužuju da je 17. jula raketom oborio malezijski avion na letu MH17 u kom je poginulo 298 putnika i članova posade.

Ali, postavlja se pitanje ko je on zapravo? Naravno, zavisi koga pitate. Proruske snage ga se plaše, ali i poštuju. Ukrajinci ga demonizuju. Nadimak mu potiče od njegovog prezimena, Bezler. Bez na ruskom znači demon.

Postoje dva telefonska snimka na osnovu kojih ukrajinska vlada misli da je on krivac za obaranje aviona “Malezije erlajnz“. Na prvom snimku je, navodno, Bezler izjavio: “Ptica leti prema vama, teže se vidi pošto leti iznad oblaka”. Dvadeset minuta kasnije, tokom drugog poziva, Bezler je snimljen kako govori da je letelica srušena.

Ukrajinske bezbednosne agencije veruju da je Bezler agent Moskve i da je sad na “nepostojanoj” misiji. Šon Voker, novinar britanskog “Gardijana”, posetio je Bezlera u njegovoj bazi u ukrajinskom mestu Gorlovka. Sedište njegove komande podseća na agresivnu, militarističku rusku kulturu, navodi novinar.

Bezler je naterao reportere da prvo upoznaju zatvorenike, pre nego što budu predstavljeni njemu. Voker je razgovarao sa jednim novinarom u zatočeništvu, koji je bio primoran da snimi svoje lažno pogubljenje. Pobunjenici od sredine aprila zarobili 717 ljudi, 46 od njih su novinari, u istočnoj Ukrajini. Voker je upoznao nekoliko njih. Na pitanje zašto drži zarobljenike, Bezler se razgoropadio.

“Oni su fašisti. Zbog čega bi onda trebalo da stojimo na ceremoniji sa njima? Ispitivanja, izvršenje, to je to. Obesiću te je**če na ulična svetla”, rekao je tad lider snaga.

Kada je primetio da novinari snimaju tu scenu, napao ih je i na kraju zapretio da će ih upucati.

“Spali njihove notese! Zapleni svu njihovu elektroniku. Potražite svaki kompromitujući materijal, a zatim ga uništite. Ako pronađete nešto kod njih, ubite ih pod izgovorom da su špijuni “, zajapuren je rekao Bezler.

Sada kada znamo ko je otprilike Bezler i njegovi ljudi, pa je manje šokantna činjenica da su oni oborili nedužan malezijski avion.

Voker je napisao da mnogi pobunjenici očekuju da će on poginuti na frontovima u istočnoj Ukrajini. Znaju da nisu dorasli ukrajinskoj vojsci. I kao mučenici, spremni su da žrtvuju nedužne civile za svoje ideale.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.