Tužilaštvo odbilo da smanji optužnicu protiv Karadžića

HAG, 22. septembra 2009. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala odbilo je poziv sudskog veća da dodatno smanji obim optužbi protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ocenivši da bi to bilo protivno interesima pravde.

Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. godine.

"Tužilaštvo ne može smanjiti svoj dokazni postupak... i okončati izvođenje dokaza za godinu dana, bez žrtvovanja ključnih dokaznih činilaca. U interesu je pravičnog i brzog suđenja da Karadžić odgovara za zločine koji u punoj meri odražavaju njegovu pretpostavljeno kriminalno delovanje, na način koji je tužilaštvo već predložilo", piše u utorak u objavljenom podnesku tužioca Alana Tigera.

Haško tužilaštvo je tako odbilo sugestiju predsedavajućeg sudije O Gon Kvona da još sažme postupak protiv Karadžića i izvođenje dokaza okonča za godinu dana. Sudsko veće, po pravilima Tribunalaa, takođe može smanjiti obim optužbi radi kraćeg procesa, ukoliko tužioci to odbiju.

Pogledajte još