Da li ste spremni: Fejsbuk će umreti 2016. godine?!

Glavni uzrok smrti Facebook-a mogao bi da bude njihova alavost za novcem i preterano forsiranje reklama. U nastavku pročitajte scenario Džoša Klajna, koji detaljno predviđa kraj popularne društvene mreže

Na popularnoj biznis društvenoj mreži Linkedin, korisnik Džoš Klajn objavio je članak u vezi mogućeg kraja Facebook-a. Prema njegovom mišljenju, trenutno najpopularnija društvena mreža na svetu, svoj kraj bi mogla da doživi 2016. godine.

“Facebook je nedavno imao problem sa tinejdžerima koji su ga masovno napuštali. Nakon što je internet gigant omogućio svima da mu pristupe, tinejdžeri su masovno počeli da dobijaju zahteve za prijateljstvo od roditelja i drugih starijih članova porodice. Mlađa populacija je masovno počela da “beži” na Instagram, pa ga je Facebook kupio za “tričavih” milijardu dolara.

Pored Instagrama, Facebook je kupio i WhatsApp za neverovatnih 19 milijardi dolara. Ovo je početak propadanja popularne društvene mreže.

U periodu od 2014. do 2016. godine Facebook-ova sposobnost da zabeleži i iskoristi lične podatke korisnika značajno će porasti.

U martu 2014. godine, Facebook-ov algoritam za prepoznavanje lica, koji je sam po sebi bio kontroverzan još od 2011. godine, postao je “precizno ljudsko biće”. Predviđam da će u 2015. godini, reklame “gađati” ljude tako što će prepoznavati slike na kojima su se pojavljivali, čak iako nisu tagovani na njima. Neće postojati način da se obrišu informacije koje je Facebook sačuvao.

Do sredine 2015. godine, Facebook će imati ozbiljan problem sa prihodima. Broj korisnika u razvijenim zemljama počeće drastično da se smanjuje, dok će se jedini porast zabeležiti u siromašnijim zemljama gde ljudi nemaju novca za reklamiranje. Kao rezultat toga, Facebook će polako početi da “umire”.

Kako bi povećao prihod, Facebook će početi da još jače forsira reklame. Skoro 25 odsto postova u “News Feedu” biće sponzorisani sadržaj. Internet gigant počeće da nekoliko puta dnevno šalje “push” notifikacije na pametnim telefonima, koje će takođe biti reklamnog karaktera.

Besni korisnici masovno će početi da brišu svoje naloge. Broj novih korisnika neće moći da nadomesti ovolike gubitke, pa će prihod i akcije drastično pasti.

U decembru 2015. godine, tačno sedam godina nakon što je mreža dobila svog milionitog korisnika, Facebook je objavio saopštenje za javnost da će 11. februara 2016. godine, zauvek zatvoriti svoja vrata. On će naravno zadržati prava na sav sadržaj koji je ikada objavljen na njegovim plavim stranama.”

Šta vi mislite, da li je kraj Facebook blizu?

Izvor: Telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.