Tragedija na vašaru: Devojčica pala sa vrteške i poginula! (VIDEO)

Tragedija se dogodila na vašaru u Adelejdu, u Južnoj Australiji.

Vrteška “Ermaks 360” ima više kraka koji se brzo okreću i pomeraju gore-dole. Kako se saznaje, korisnici moraju da budu visoki najmanje 140 centimetara, ali maksimalna težina i godine starosti nisu propisani.
Melinda Danvudi (17), koja je i sama htela da se provoza na ovoj vrteški, bila je svedok tragedije. Ona kaže da je zaštitna ograda bila spuštena, ali da je devojčica skliznula sa sedišta.

“Letela je 10-15 metara i potrčala sam prema njoj. Drhtala sam od straha, izgledala je kao lutka koja leti kroz vazduh”, kaže ona.

Prema rečima direktora Kraljevskog vašara u Adelejdu Džona Rotvela, vrteška je tek ove godine postavljena u Adelejdu, ali je ranije bez problema radila u Sidneju i Brizbejnu.

On je istakao da se sve vrteške kontrolišu pre otvaranja vašara, ali i da operatori svakodnevno obavljaju provere.

Ovo nije prvi put da se na Kraljevskom vašaru dogodio težak incident. U septembru 2000. godine, jedan deo vrteške nazvane “Zmaj koji se okreće” otkačio se i pao među ljude koji su čeakli u redu. Tom prilikom je povređeno 37 osoba.
Oni su nadležnom okružnom sudu podneli zbirnu tužbu protiv vlasnika vrteške, proizvođača i tima zaduženog za održavanje. Na suđenju je izašlo na videlo da je 44 od ukupno 48 zavrtnjeva koji povezuju gondolu sa rotirajućim kracima puklo zbog habanja.

Prema proizvođačevom uputstvu za rukovanje, zavrtnjeve treba kontrolisati posle svakih 500 sati korišćenja, tj. na svakih pola godine, što, prema rečima advokata, nije učinjeno.

“Vrteška je radila 54 meseca pre nemilog događaja, što znači da je kontrola trebalo da bude obavljena najmanje osam puta. Niko - od operatora do glavnog inženjera - nikada nije pregledao niti testirao zavrtnje”, rekao je tada advokat povređenih Piter Erikson.

Izvor: Blic

Pogledajte još