Srbija i Slovenija se dogovorile o socijalnom osiguranju

BEOGRAD, 22. septembra 2009. (Beta) - Delegacije Vlade Srbije i Slovenije usaglasile su u utorak u Beogradu kompletan tekst bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju, čime su uspešno okončani višemesečni pregovori dveju država o toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijane politike.

Kako je navedeno, potpisivanjem sporazuma o socijalnom osiguranju stvoriće se uslovi za ostvarivanje prava na penziju naših građana koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.

Sporazumom je takođe predviđen i reciprocitet prilikom korišćenja zdravstvenog osiguranja građana dve zemlje, kao i u ostvarivanju prava za slučaj nezaposlenosti.

U saopštenju je navedeno da se očekuje da ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar za rad i socijalna pitanja Slovenije Ivan Svetlik iduće nedelje, tokom zvanične posete delegacije Srbije Sloveniji, koju će predvoditi predsednik Boris Tadić, potpišu usaglašeni tekst sporazuma o socijalnom osiguranju.

Pogledajte još