ZABORAVITE NA ŠTETNE LEKOVE: Oslobodite se migrene na prirodan način

Neizdrživi bolovi najčešće zahvataju potiljak ili predeo slepoočnica i to samo jednu stranu glave (levu kod desnorukih osoba, a desnu kod levorukih osoba); u posebnim slučajevima se bolovi proširuju na celu glavu.

Migrena ima svoje tipične, prethodne simptome:
umor, osetljivost na zvuk i svetlost, iskrenje pred očima, mučnina, nadražaj na povraćanje, poremećaj ravnoteže, bledilo (bleda migrena) i crvenilo (crvena migrena). U većini slučajeva migrena je prouzrokovana poremećajem protoka krvi u mozgu: suženje krvih sudova dovodi do manjka kiseonika i bolova, koji u drugoj fazi postaju sve jači, kada se krvni sudovi ponovo prošire.

Alergijski, hormonalni i psihički uzroci kao i nervoze izazivaju migrenu – na primer:
alkohol, preterano konzumiranje kafe, slatkiši (čokolada), kiselost organizma, menstruacija, fen (topao planinski vetar), buka, bleštava svetlost, psihosocijalni stres, itd.

Prilikom pojave prvih simptoma migrene treba potražiti lekara kako bi se utvrdio njen stvarni uzrok. Najčešće se uspešno mogu lečiti samo simptomi. Preventivne mere samopomoći mogu uspešno da redukuju učestalost napada migrene.

Prirodno lečenje migrene:

-Izbegavajte sredstva protiv bolova s obzirom da postoji opasnost od zavisnosti od njih, a u redovnim većim dozama izazivaju razne kontraindikacije u vezi sa bubrezima, kao i trovanje.

-Izbegavajte buku i ležite u zatamnjenu i provetrenu sobu.

-Primenite terapiju sa plavom svetlošću.

-Popijte crnu kafu sa limunovim sokom.

-Terapije hladnom vodom
(eventualno toplom kod osoba koje bolje reaguju na tople nadražaje nego na hladne); kriopakovanje, masaža bolnog dela glave sa kockama leda, umivanje hladnom vodom; kupke stopala sa dodatkom senfa, kao i kupke celog tela.

-Stavljati na bolno mesto obloge sa lagano izgnječenim listom vinove loze ili kelja;
stavljati na čelo obloge od luka ili hrena; tople obloge sa dodatkom majčine dušice; obloge sa mlevenim kimom (kuvati ga u vodi da se dobije kašasta masa).

Piti čajeve čija svojstva ublažavaju bolove: jaglac, stolisnik, odoljen, lipov cvet, ili mešavinu matičnjaka, peperminta, kresa i žalfije (pijte tri do četiri šoljice dnevno).

-Utrljajte eterična ulja od lavande, ruzmarina i eukaliptusa na bolno mesto, odnosno slepoočnicu, čelo i potiljak; kapnite nekoliko kapi na jastuk tako da i preko noći udišete eterične pare; ginko biloba u obliku tinkture.

-Akupresura.

-Izbegavati alkohol i nikotin jer oni pojačavaju bol.

-Ako su bolovi prouzrokovani trovanjem, lekovima ili usled osetljivosti na neke prehrambene proizvode, preporučuje se post kako bi se otrovne materije izbacile iz organizma, zatim uticati na rad creva (klistiranje) i kože (sauna, kupka celog tela sa dodatkom voćnog sirćeta).

-Ako su uzroci psihičke prirode (stres), primenite tehnike opuštanja (npr., vizualizovanje, joga, autogeni trening); nastojte da izbegavate stresne i konfliktne situacije. Prirodni preparati: Phono-Migral kapi (Phonix), Infiminz (Infirmarius, spoljna upotreba).

-Akupunktura i neuroterapije su pokazale dobre rezultate u suzbijanju bolova.

Izvor: DIjeta plus