Luis Bunjuel u Meksiku - ciklus filmova

19:00 Velika lobanja - The Great Madcap (1949)
Udovac, bogataš i pijanac Ramiro, dozvoljava svojoj deci, Viktoriji i Eduardu da ga iskorišćavaju, kao i svom bratu lenjivcu Ladislavu i snahi Milagros. Očajan, njegov brat Gregorio odlučuje da ga ubedi da su bankrotirali i da njegova porodica mora da radi da bi preživela.
Ulaz slobodan!

Luis Bunjuel je široj publici poznat kao španski reditelj, međutim, on je 1949. dobio meksičko državljanstvo i u Meksiku živeo i stvarao do svoje smrti 1983. Bunjuel je u ovoj zemlji snimio čak 29 svojih ostvarenja, među kojima se nalazi i 5 filmova koji će biti predstavljeni kod nas, svake nedelje, počevši od 14. septembra.

Za publiku današnjice, zasićenu visokobudžetnim filmovima holivudske produkcije, Bunjuelova genijalna ostvarenja predstavljaju pravo osveženje. Tako na primer, za razliku od većine njegovih filmova (drame i tragedije), "Velika lobanja" pripada žanru komedije, tačnije, komedije intrige, veoma popularne u hispanskom svetu. Glumačku postavku filmova čine neka od najvećih imena meksičke kinematografije: Andres Soler, Rosario Granados, Gustavo Roho, i npr. Fernando Soler, koga legendarni španski režiser angažuje i u porodičnoj melodrami crno-bele produkcije "Kći prevare”. Pored ostalih filmova, skrećemo pažnju i na film "Uspon u nebo", u kome bi domaće gledalište moglo da prepozna ideju ostvarenu u filmu Slobodana Šijana "Ko to tamo peva", ili film “Nazarin” koji je nastao po delu španskog pisca Peresa Galdosa (Benito Pérez Galdós), kojeg je Bunjuel veoma cenio.

http://www.gradbeograd.eu

Pogledajte još