Minimalna prednost za konzervativce i liberale

BERLIN, 23. septembra 2009. (Beta) - Samo četiri dana pre saveznih parlamentarnih izbora, nemački konzervativci kancelarke Angele Merkel i Liberali, kao njihov željeni koalicioni partner, imaju minimalnu prednost u odnosu na stranke levo od centra - socijaldemokrate, Zelene i Levicu.

Ispitivanje javnog mnjenja instituta Forza (Forsa) pokazuje da konzervativne stranke, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) uživaju poverenje samo još 35 odsto građana, što je dva procenta manje nego prošle sedmice.

Zajedno sa Liberalima bi ove dve stranke imale tesnu većinu od 48 odsto. Sada konzervativci u Berlinu vladaju u tzv. velikoj koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), ali su najavili da će, ako rezultat izbora u nedelju to dozvoli, novu vladu sastaviti sa Liberalima.

SPD ima 26 odsto glasova, što je za dva odsto bolje nego prošle nedelje. Međutim, ako tako bude i u nedelju, biće to najgori posleratni rezultat socijaldemokrata na saveznim izborima. Na glasanju za Bundestag 1953. postigli su do sada najgori rezultat - 28,8 odsto.

Opozicioni Zeleni imaju 11 i Levica 10 odsto glasova. U februaru je još prednost konzervativno-liberalnog lagera u odnosu na ove tri stranke i SPD iznosila više od osam odsto.

Pogledajte još