Izložba ”Srbija 1914”.

Izložba „Srbija 1914“ je savremeni muzejski projekat nastao kao rezultat saradnje Istorijskog muzeja Srbije i Vojnog muzeja i predstavlja poseban doprinos obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Izložba ”Srbija 1914” Postavka nastoji da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata.

Uvodni deo postavke rađen je sa ambicijom da dočara dinamičan rast i emancipaciju srpskog društva na početku 20. veka na političkom, kulturnom, naučnom i privrednom planu. To je vreme emancipacije, sveobuhvatne evropeizacije i uspona Srbije koji su bili osnova za istrajavanje u ratu koji je usledio.

Centralni deo postavke čini, muzeološkim sredstvima izvršena, rekonstrukcija ratnih događanja u Srbiji 1914, pre svega bitki: najpre prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, a potom i vojnih uspeha na Drini i Kolubari.
Borbeni napor srpske vojske i naroda, ispoljen u prvoj godini rata u odbrani od austrougarske agresije, predstavlja jedno od ključnih iskustava srpske nacije u njegovoj novovekovnoj istoriji.

Posebnu atraktivnost postavci daje specijalno za potrebe ove izložbe kreirana aplikacija Srbija 1914, mobilna platforma kreirana za operativne sisteme IOS i Android. Aplikacija je stvorena sa ciljem da se, upotrebom novih medija i inovativnih koncepcija, na savremen način promoviše kulturno-istorijska baština Srbije.

Koristeći tehnologiju proširene stvarnosti, aplikacija omogućava da posetioci ostvare interakciju sa eksponatima i otkriju sadržaje koji predstavljaju digitalnu nadgradnju postavke. Ova jedinstvena aplikacija sastoji se iz tri osnovne sekcije: edukativne nagradne igre Potraga za blagom, sekcije izložbe i sekcije kataloga i bojanke.

Potraga za blagom je geolokacijska potraga za kulturno istorijskim blagom koja omugućava svim zainteresovanima da, kroz život i delo nekoliko značajnih istorijskih ličnosti (Živojin Mišić, Nadežda Petrović, Jovan Skerlić i drugi), na atraktivan i inovativan način upoznaju kulturni, naučni, privredni i politički život Beograda i Srbije uoči Prvog svetskog rata.

Za 100 najbržih u otkrivanju tajnih lokacija obezbeđene su besplatne karte za izložbu.

Sekcija izložba odnosi se na interaktivne instalacije u okviru same postavke i omogućava posetiocima da na izloženim eksponatima otkriju multimedijalne sadržaje koji čine digitalnu nadgradnju same izložbe.

Autori koncepcije izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac (Istorijski muzej Srbije), kao i Vuk Obradović (Vojni muzej). Koordinatorka izložbe je muzejska savetnica Slađana Bojković. Saradnice na postavci su kustoskinje Dragana Spasojević i Sanja Veljković.

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogle mnogobrojne institucije kulture i pojedinci: Narodna biblioteka Srbije, Arhiv Srbije, Jugoslovenska kinoteka, “Filmske novosti”, Muzej istorije Jugoslavije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Vojni arhiv, Istorijski arhiv Šumadije, Narodni muzej - Kragujevac, Železnički muzej, Branimir Gajić, Zeferino Grasi, Dušan Napijalo, Milan Tiomotić i drugi.

Tokom trajanja izložbe u okviru pratećeg programa predviđen je niz sadržaja poput projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina, predavanja i kreativnih radionica za decu i mlade različitih uzrasta za koje je rezervisan poseban deo galerije.

Izložba je otvorena do 15. januara 2015. godine.

www.imus.org.rs
http://www.srbija1914.rs

Pogledajte još