Pišu se otkazi za prekobrojne

BEOGRAD, 23. septembar 2009. (FoNet) - Vlada Srbije završila je nacrte dva zakona - o državnim službenicima i o lokalnoj samoupravi, kojima se propisuje maksimalni broj činovnika u svakom ministarstvu ponaosob, kao i maksimalni broj zaposlenih u javnoj upravi u svakoj opštini i gradu u Srbiji posebno, piše "Blic" pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije.

Svi prekobrojni moraće da budu otpušteni, a angažovanje honoraraca preko tog broja neće biti moguće. Kako je listu rečeno u Vladi, nacrti zakona ići će direktno u proceduru usvajanja i ministarstva neće biti konsultovana o već određenim kvotama zaposlenih.

Nacrt zakona o državnim službenicima završila je pre nekoliko dana Radna grupa Vlade na čijem čelu je generalni sekretar Tamara Stojčević. U nacrt su, kako je naveo izvor "Blica", uneti precizni brojevi, odnosno maksimalne kvote koliko svako ministarstvo i služba Vlade može imati zaposlenih.

Kako list saznaje, nacrt zakona ići će najkasnije za dve nedelje na usvajanje na sednicu Vlade. Maksimalne kvote unete su u zakon da bi se sprečilo da promena ili odlazak jednog ministra ostavi mogućnost njegovom nasledniku da zaposli dodatne činovnike.

Ubuduće će se u maksimalne kvote računati i honorarci, a njihov broj neće moći da pređe 15 odsto stalno zaposlenih. Na primer, sada u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja radi 351 stalno zaposleni i 350 honoraraca.

Prema evropskim standardima, na 1.000 stanovnika u proseku ne sme da dođe više od dva činovnika, s tim što manje opštine mogu da zaposle nešto veći procenat. Odnosno, broj zaposlenih u celom javnom sektoru ne sme da pređe šest zaposlenih na 1.000 stanovnika.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ranije je najavio da će sledeće godine u lokalnoj samoupravi biti podeljeno 8.000 otkaza, a ukupno 10.000 do 2012. godine.

Pogledajte još