Znate li zašto se nosi crveni končić oko ruke i šta znači?

Madona nosi končić oko leve ruke…

Naši stari od davnina veruju da crveni vuneni konac može da spase i zaštiti od bilo kojeg uroka.

Za crveni konac se veruje kako ‘odvraća’ lošu sreću koju čoveku može doneti urok zla oka. Na hebrejskom jeziku on se naziva ‘rojte bindele’ i obično je napravljen od tanke vunice. Nosi se na levoj ruci povezan kao narukvica.

Neki od tih crvenih konaca se donose iz Izraela. Ponekad je crveni konac u ogromnim količinama obavijan oko groba jevrejske biblijske mučenice Rahele u blizini Betlejema. Smatra se da crveni konac ima ogromne moći i da donosi dobru sreću i garantuje onome ko ga nosi božansku zaštitu.

Neki Jevreji koji se plaše negativnih uticaja uroka, imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetić u nadi da će time odvratiti uroke i prizvati milost Boga i da će beba biti zaštićena od svakog zla.

Kalava je sveti hinduistički konac, koji se takođe zove i ‘mauli’ na hindu jeziku. Nosi se u toku obavljanja hinduističkih rituala kao što su Yajna ili Puja odnosno sankalpa. Veže se od strane sveštenika na ruke vernika koji prisustvuju obredu molitve. Kalava se veže na desnoj ruci muškarca i neudatih žena, a na levoj ruci udatih žena. Takav konac je najčešće simbolički čin namere u umu osobe da joj se ispuni željeni duhovni zavet.

Krajem devedestih, crveni konac postaje popularan među muzičkim i filmskim zvezdama u SAD-u kao što su Madona, Majkl Džekson, ali danas tu tradiciju nastavljaju Britni Spirs, Ešton Kučer, Dejvid i Viktorija Bekam…

Kako deluje taj čarobni crveni konac?

Postoji mnogo mitova o njemu, ali u stvarnosti to je samo – narodna medicina. Vuneni konac oko zgloba navodno smanjuje bolove u zglobovima i pojačava cirkulaciju krvi. Vuneni konac takođe navodno utiče na cirkulaciju, jer upalna reakcija počinje usporenjem krvotoka. Takođe služi kao izvor manjeg statičkog elektriciteta.

Higijenski najzdravija termoregulacijska stvar je vuna. Njena struktura omogućava koži da diše. Štaviše, poseduje lekovita svojstva.

Od davnina su se ljudi oslobađali zubobolje, glavobolje, bolova u leđima, tako što su na bolno mjesto stavljali komad prave prirodne vune. Takođe su prevremeno rođenu decu stavljali u runo ovce.

Stvar je u tome da prirodna vlakna vune, ošišane i netretirane bilo kojim hemikalijama se odlično upijaju u kožu i umiruju je.

Ako koristite posteljinu od prirodne vune, postojeći lanolin iz nje (koji se topi na temperaturi tela), lako prodire u kožu. Na taj način blagotvorno deluje na mišiće, zglobove, kičmu, ublažava bolove i povećava cirkulaciju krvi. Toplotna provodljivost vune je niža od mnogih tekstilnih materijala.

Postoje verovanje naših baka, da se vunenim koncem mogu izlečiti bradavice. Evo i na koji način: Ukoliko je bradavica na prstu, veže se crveni vuneni konac na zglob ruke (ako je na nozi – na članak). Nosi se 2 nedelje. Posle skinuti i zakopati u zemlju. Kad konac istruli (za oko mesec dana) – nestaće i bradavica. Kao u priči, zar ne…:)))

Izvor: atma