Poplave na istoku Srbije: U Grabovici čekaju pumpe, nivo vode raste (VIDEO)

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, objasnio da je sinoć deo snaga iz Tekije prebačen u selo Grabovica zbog rasta vodostaja.

"Jutros je mirna situacija u Tekiji i jedan deo snaga smo odande povukli. Noćas nas je zabrinjavalo selo Grabovica, koje ima oko 800 stanovnika, gde je počeo da se diže nivo vodostaja. Ne možete da presečete nasip, jer je s druge strane Dunav", rekao je Marić.

Kako je istakao u tom selu, gde su za sada evakuisana dva domaćinstva, voda je trenutno u stagnaciji.

"Očekujemo da stigne 21 pumpa u selo. Kada ih budemo uključili, očekujemo da polako idemo u smirivanje situacije u kontekstu pada vodostaja", rekao je Marić i dodao da je sada veoma važno angažovati mehanizaciju na otklanjanju posledica poplava.

Ovako je juče izgledao istok Srbije:

Marić je pohvalio rukovodstvo opštine Kladovo na organizaciji i reagovanju prilikom poplava, dodavši da one nisu mogle da se spreče jer niko nije mogao da predvidi toliku količinu padavina.

Potrebne brane i nasipi
Marić je, govoreći o iskustvu iz majskih poplava, izrazio zabrinutost zbog frekfencije tih događaja u Srbiji, poručivši da je potrebno mnogo više da se ulaže njihovu u prevenciju.

"Brane i nasipi moraju da se rade. Kada imate poplavni talas kao u maju, morate da popravljate nasipe, da ih dovedete u funkcionalno stanje. To je ono što se radi i što mora da se radi", zaključio je Marić.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.