Uskoro počinje snimanje novog filma Dejana Zečevića

Počinje snimanje novog filma Dejana Zečevića "Neprijatelj" po scenariju Đorđa Milosavljevića! U glavnim ulogama Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović i Tihomir Stanić

Reditelj Dejan Zečević (Četvrti čovek), 11. oktobra, počinje snimanje novog filma, šestog po redu - "Neprijatelj", čiji scenario potpisuje Đorđe Milosavljević. Ovaj internacionalni antiratni film će se snimati na Kozari, u Prijedoru, Banja Luci, Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj, zatim u BIH, i na kraju u Beogradu. 

Glavne uloge u ovom ostvarenju pripale su sledećim glumcima: Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Aleksandar Stojković, Marija Pikić, Dragan Marinković, Duško Mazalica, Stefan Bundalo, Goran Jokić, Vladimir Đorđević.

Produkcija je u fazi priprema osmonedeljnog snimanje, i na vrhu Kozare nakon mesec dana rada završava se izgradnja glavnog objekta, scenografije, koja u vreme svetske ekonomske krize predstavlja holivudski poduhvat. Scenografiju potpisuje Zorana Petrov, za kostim je zadužena Lana Pavlović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, a muziku za ovaj film raditi će Kiril Džajkovski. 

Film je podržalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije, i Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, dok koproducenti očekuju rezultate konkursa Hrvatskog audio-vizulenog centra, Makedonskog filmskog fonda i Filmskih fondova Republike Mađarske. 

O filmu

Film "Neprijatelj" govori o malom inženjerskom vodu koji je dočekao Dejtonski mir u planinama, nedaleko od ruševina u borbi uništene fabrike, sa dužnošću da obezbeđuju novonastalu liniju razgraničenja, u prisustvu posmatrača mirovnih snaga IFOR-a, te da očiste teren od mina, koje su, tokom rata, i sami postavljali. Svaki od njih nosi sa sobom sećanja na protekle godine, i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način - jedni su srećni što su živi, drugi katotonični posle doživljenih trauma, treći okrenut šali i smehu tamo i gde mu mesto i nije, peti uprljanih ruku i krišom napunjenih džepova... U takvoj atmosferi, vod u ruševinama fabrike nalazi zazidani podrum - i u njemu čoveka, koji mirno sedi za stolom, pored pepeljare pune opušaka, kao da ih je tu i čekao.

Kako se navodi u saopštenju produkcijske kuće "Biberče", " film "Neprijatelj" funkcioniše kao globalna metafora, antiratni film koji treba da pruži jedan neobičan, a ubedljiv pogled na jugoslovensku stvarnost devedesetih godina". Zamiso reditelja je da "Neprijatelj" bude intiman autorski film osobene poetike koji neće dati odgovore već samo pokazati kompleksnost "zrna sukoba" koje stvara neprijateljstva i razara prijateljstva. 

"Neprijatelj je
na kraju film o prijateljstvu", takođe se navodi u saopštenju. 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.