Zašto nas tmurno vreme čini tužnim i bezvoljnim?

Ove godine bilo je dosta kišnih dana pa mnogi imaju utisak da leta (u pravom smislu) nije ni bilo. I ovi poslednji letni dani su u znaku tmurnog i kišovitog vremena, a ni dugoročne prognoze ne ohrabruju.

Kiša u nekim ljudima budi setu, neraspoloženje, pa čak i intenzivnije emocije kao što su tuga i bezvoljnost. Retko ko se za vreme kišnog dana ne bi rado sklupčao pod toplo ćebe i odmarao se uz neki film. Ali, da ne biste propuštali dragoceno vreme i da biste bili srećniji i produktivniji, vremenu ne treba da pridajete toliko pažnje.
Istraživanja su pokazala da meteoropate zaista postoje i da postoji povezanost vremena i raspoloženja, kao i stanja organizma, ali to se prvenstveno odnosi na nagle promene vremena i temperature, kao i nagle promene u atmosferskom pritisku i vlažnosti vazduha.
Naučnici Univerziteta Humbolt u Berlinu pokušali su da otkriju i da li kiša može da utiče na naše raspoloženje. Sproveli su istraživanje na uzorku od 1.233 ljudi, ali nisu uspeli da dokažu da postoji jasna povezanost između sunčanog vremena i sreće kao i kišovitog vremena i depresije.
Uočili su da dugotrajno tmurno vreme i nedostatak prirodne svetlosti može izazvati neprijatne emocije, ali su istakli da je potrebno još istraživanja koja će bolje objasniti tu povezanost.
Izvor: 021