Milić Vukašinović

''Doktor za Rock'n'roll''... Interesantan, ekscentričan, strastven, bez dlake na jeziku...

'''Vatreni Poljubac' neće nikome slati nikakve biografije niti podatke o sebi, jer ti koji ne znaju sve o 'Vatrenom poljupcu', niti mogu nešto da učine za grupu, niti ih šta interesuje. A naša publika zna jako dobro sve u vezi sa grupom, i oni će dolaziti na naše svirke i koncerte, nećemo mi steći novu publiku, tako što će neko da objavi par podataka o nama.''

Otkud ovakva najava za koncert?
Milić Vukašinović: Pa to je bio moj pokušaj da ponovo napišem biografiju grupe, što mi je zaista smešno! Pogotovu danas kada svako svira ono što svira, ko to voli – ode tamo pa to sluša, ko ne voli – ne ide! Prema tome, ovo je bio moj način da najavim koncert.

Otkud to da se ''Vatreni poljubac'' desio ponovo posle toliko vremena?
Milić Vukašinović: Ja sam 2000. godine napravio sa mladim momcima jednu postavu grupe, i tad' smo radili Halu Pionir, pa smo izdali materijal ''Sve će jednom proći, samo neće nikad R'n'R''. Međutim, s obzirom na to da se malo svira, ne može se živeti od r'n'r-a, a nisu svi kompozitori narodne muzike, pa nisu mogli da žive kao ja od toga, pa grupa nije radila. Zato što je jako teško živeti od r'n'r-a kod nas. Dođe Metallica, napuni stadion, pa ispadne ''Jao, pa ima rok publike!'' To nije pokazatelj da ima rok publike. Najveća greška kod nas je što MTV2 mora da se gleda preko dekodera koji košta 1500 dinara mesečno, koje ja plaćam, moram da vidim šta se zbiva u svetu. Kad neko kaže da nema r'n'r-a, to je zabluda. Nego mladi ne mogu da vide MTV2 gde se svira najbolji r'n'r svih vremena!

Kako onda da mladi dođu do r'n'r-a? Kako ga dovesti u vode mainstrem-a?
Milić Vukašinović: Ja da nisam popio pare koje sam popio, ja bih uplatio pare da svi vide MTV2! (smeh)

Oni stariji koji su slušali Vatreni poljubac znaju šta ih očekuje, a da li ovakva najava može da privuče mlade koji žele da čuju dobar zvuk, a ne znaju mnogo o vama?
Milić Vukašinović: Ja u stvari ne volim da mi dođe samo ta neka generacija koja zna za nas. Tu sad treba da budu neki starci! (smeh) S obzirom na to kakav rok mi sviramo, kako nam se zove grupa... Valjda svakog mladog čoveka najviše zanima ''vatreni'' poljubac! To znači da ima jedan zdrav pristup životu, da ima normalan seksualni nagon. A ono što smo pričali malopre, zašto treba gledati MTV2, zato sad kod nas i ako se svira taj teški zvuk, to je neki black metal, pa pokazuju neke satanske znakove, pa tu kad dođeš na svirku to je neki peder-bal gde ima jedno sto psihopata... Ako je to pojam r'n'r-a, onda ga zaista ne treba ni svirati!

Šta onda da očekuju ti mladi koji ne znaju šta je Vatreni poljubac, kako objasniti onima koji ništa ne znaju o grupi, šta da očekuju od vaše svirke?
Milić Vukašinović: Recimo, kad mladi prave žurku, ako zaiste ne puste neku pesmu Vatrenog poljupca... koja je mislim zaista najbolja... najbolje budi nagone, strasti... ako oni žive u virtuelnoj stvarnosti, ako igraju samo igrice one na playstation-ima, onda ne treba ni da slušaju muziku, ni da dolaze na koncert. Realno! Ja sad aludiram na ove normalne!

Kako ostati normalan u današnje vreme?
Milić Vukašinović: Tako što moraš da pratiš svoje instinkte, oni su najprirodniji. Nego ljudi se guše tako nekim pomodarstvom...

Vas su instinkti vodili kroz ceo život, uvek ste pričali ono što mislite, i uvek ste išli otvoreno i glavom kroz zid. Mislite li da bi vam život bio za nijansu lakši ili bolji da ste bar malo umekšali tu svoju priču?
Milić Vukašinović: Princip r'n'r-a je nikad ne ići linijom manjeg otpora. Zato što kad dođe do nečega, bilo čega, linijom manjeg otpora, onda kad to postigneš u stvari shvatiš da si išao linijom manjeg otpora, pa se osećaš kao govno. A kada ideš drugim putem, kad postigneš nešto na najteži način, onda se zaista dobro osećaš.

Kako se onda jedan takav roker našao u vodama narodnjaka?
Milić Vukašinović: Pre svega, svi su se oni našli u mojim vodama! Ja sam postavio modernu postavku naše narodne muzike. Neću da kažem – novokomponovane, svaka muzika koja se sada radi, svira i peva je novokomponovana, zašto bi se samo narodna tako zvala? To je odma' sa predznakom šunda! Čim kažeš ''novokomponovana'' to treba da je nešto ružno. Bruce Springsteen je bio narodni pevač i bavio se rock'n'roll-om, i on je Bog u Americi! Pogotovu što se tamo ceni to kada si raznovrsno talentovan,a kod nas su narodnjaci pojam nečeg užasnog. Ja sam upravo sa Hankom Paldum to uradio tako da se niko nije stideo kada je slušao te pesme, koje jesu narodne. Ni doktor nauka, ni profesor, ni radnik, ni seljak, niko se nije stideo, jer je to dobro.

Od ''narodnjaka'', s kim je bilo najlakše, s kim najteže raditi?
Milić Vukašinović: Ja nisam radio sa puno narodnjaka. Zato što sam ja čovek koji radi ''materijal'', kao što slikar slika sliku. Ja sam, u stvari, to prvi uradio, bio kompletan autor. Kasnije su svi rekli ''Vidi ovog rokera, kako je on to sve sam uradio, uzeo najviše para!'', onda su svi, kao, postali autori kompletnog materijala. Za kompletan materijal, ne da moraš da si talentovan, da imaš žicu za pesmu, nego moraš da imaš kriterijume!

Jeste li bili na nekim koncertima stranih izvođača koji su dolazili kod nas poslednjih godina?
Milić Vukašinović: Pravo da ti kažem, nisam bio, zato što neke svetske grupe koje sad dolaze, vidiš da je to tezga. Čim oni iznajmljuju ovde instrumente, to znači da dolaze za malo para... samo oni koji dolaze sa kompletnom opremom, znači da su na svetskoj turneji, pa su došli i kod nas.

Koga biste vi voleli da vidite u Beogradu?
Milić Vukašinović: Voleo bih da vidim AC/DC i ZZ Top. U stvari bih najviše voleo kad bi se sastavili ponovo Guns'n'Roses, i kada bi došli, u originalnoj postavi!

A ''Iron Maiden''?
Milić Vukašinović: Maiden je dobar, ali eto nije moj tip... Više volim trojke, i više voli r'n'r koji nije vezan za one nebulozne tekstove, za neku suludu srednjevekovnu istoriju... Pevač im je profesor istorije, i onda... nit' mi poznajemo englesku istoriju, nit' nas interesuje mnogo!

Gde Milić Vukašinović danas traži inspiraciju za muziku koju stvara?
Milić Vukašinović: Ja sam u prednosti zato što ja ne pravim te melodije, one same dođu, što ja kažem – Bog ih napravi. Kad ti dođe takva melodija, ona gotovo sama sadrži u sebi tekst, samo treba da se malo napregnem. Zato što sama melodija, pogotovu na ključnim mestima gde treba da dođe određena reč, ti po tim rečima tačno vidiš koja priča treba tu da bude kazana.

Hoće li Vatreni poljubac da nastavi da svira i posle koncerta u SKC-u?
Milić Vukašinović: Sada će Vatreni poljubac da radi, s tim da su nam planovi da konačno idemo vani, s obzirom da sada nismo snimili ništa novo, šta god budemo sada snimili, snimićemo na engleskom, idemo na svetsku scenu, idemo tamo gde nam je mesto. Ako mislimo da smo najbolji, da sviramo najbolji r'n'r, kao što sviramo ja mislim... Ja sam počeo da pravim pesme, i prve pesme sam nam napisao na engleskom, dok sam živeo u Londonu. Ja sam u stvari half-English! (smeh)

Ima li bendova ovde koji mogu da pariraju Vatrenom poljupcu, kada je pravi rok u pitanju?
Milić Vukašinović: Problem je što sada klinci formiraju krivo mišljenje o r'n'r-u, i zanose se nekim nebuloznim pravcem u r'n'r-u, a to je taj neki black metal, speed metal itd. Ne gledaju zaista MTV2 da vide mlade momke koji izvode takav r'n'r, zdrav, uzbudljiv, sa lepim pesmama i sa takvom svirkom koju niko ne može da odsvira ovde! Jako jednostavno – a jako dobro, tako svira Vatreni poljubac!

Za kraj?
Milić Vukašinović: Život je samo do pola, kad nema rock'n'roll-a!


Pogledajte još