Znate li kako da se rešite dosadnog herpesa?

ALTERNATIVNA REŠENJA

1) Hladno-topli oblozi na pogođenim područjima. Ako su mehurići na usnama, pokušajte da sisate led i to kombinujete s ispijanjem vrućeg čaja ili supe.

2) Isperite usta toplom vodom koja je pomešana s morskom solju.

3) Izbegavajte jako začinjenu hranu, citruse, kečap ili bilo koju drugu hranu koja bi mogla da peče zahvaćeno mesto.

4) Lekari često preporučuju lekove protiv bolova, kao što je ibuprofen.

5) Antivirusne lekove, kao što su aciklovir, može da prepiše doktor, ali se moraju primeniti čim se pojave prvi znakovi herpesa.

PRIRODNI PREPARATI

Echinacea
Brojne studije dokazale su da je echinacea imunostimulans koji povećava nivo faktora koji saniraju upalni proces, kao što su interleukini i interferoni. Pospešuje zaceljenje tkiva i sprečava nastajanje većih ožiljaka. Klinički je dokazano da deluje antivirusno protiv herpes simplexa.

Ulje čajevca

Ulje čajevca, takođe poznat kao Melaleuca alternifolia, pokazalo je antimikrobno delovanje protiv virusa herpes simplex. Studije pokazuju da smanjuje vreme trajanja sa 12 na devet dana.

Propolis
Propolis sadrži antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Veruje se da ima protivupalno i anestetičko delovanje, ali je i stimulator odbrambenih snaga i jača imunitet, lokalni i opšti.

Cink i vitamin C
Klinička istraživanja pokazuju da dopuna cinka i vitamina C, uzeta oralno, može da smanji simptome herpesa. Vitamin C povećava nivo glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline koja snažno deluje protiv virusa. Spoljašnja primena rastvora cink sulfata takođe se pokazala delotvornom i za ublažavanje simptoma i za sprečavanje ponovog pojavljivanja herpesa.

Izvor: radiosarajevo