Kladovo: Troje nestalih, ostaju bez vode za piće

Slaba kiša i dalje pada na ovom području. “I dalje je veoma teško u selu Grabovica. Pumpe za vodu su stigle, ali nisu dovoljne i nivo vode u tom selu i dalje raste”, kaže on.

Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je u Brzu Palanku, odakle ide u selo Grabovica, javlja reporter B92 s mesta zbivanja.

Stefanović je izjavio je da će biti potrebno nekoliko dana da se izvrši procena štete i da sada treba raditi na ispumpavanju vode.

''Uskoro stižu i male pumpe za ispumpavanje vode iz podruma individualnih domaćinstava, a potom će uslediti uspostavljanje električne energije i drugih instalacija, rekao je Stefanović novinarima.

“U ovom trenutku dobro je što postoji redovno snabdevanje hranom, vodom i lekovima. Sve državne službe i vlada su se uključili da maksimalno pomognu stanovništvu”, rekao je Stefanović, dodajući da su ljudi koji su ostali bez svojih domova zbrinuti.

On je dodao da nije moguće sve obnoviti za dva dana, međutim, poučeni iskustvom iz maja, stanovništvu su date instrukcije šta je sada neophodno uraditi, na koji način da se napravi procena štete i da se brzo urade rešenja, da se ne bi čekalo po nekoliko meseci.

Upitan da li će leks specijalis koji je donet zbog sanacije usled majskih poplava važiti i za trenutne probleme, Stefanović je rekao da će o tome odlučivati vlada.

Predsednik opštine Kladovo kaže da su uspeli da uklone nanose blata s puta ka Tekiji, tako je put sada prohodan i može se stići od Kladova do Beograda.

Prema njegovim rečima, ono što im je sada potrebno jeste flaširana voda, jer im postojeće zalihe polako nestaju, kao i hrana.

“Nestaje nam flaširana voda koju bismo dopremili do odsečenih sela, jer cisterne ne mogu da stignu do njih. Do nekih mesta se može stići samo velikim vojnim kamionima, a ostala sela snabdevamo čamcima preko Dunava”, kaže Arežina.

Situacija od Kladova do Negotina je i dalje veoma teška. Najteža situacija trenutno je u selu Grabovici, gde se očekuje postavljanje pontonskog mosta. U ovom mestu se praktično napravilo jezero, a voda dostiže dubinu i do metar i po.

U Tekiju stižu hrana i voda brodom iz Kladova. Teška situacija u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

Situacija se polako stabilizuje u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija, kazao je agenciji Beta načelnik sektora za vanredne situacije u
Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić.

On je kazao da u toku noći nije bilo novih evakuacija i da je put Tekija-Kladovo, koji je do sada bio zakrčen, malo raskrčen i prohodan, “doduše teško prohodan”.

Marić je kazao da je kiša stala i da su dve velike pumpe “Vojvodina-voda” stigle do sela Grabovica i da se nastavlja ispumpavanjem vode i čišćenjem onoga što su bujice nanele.

Nadlanu / izvor: B92