Premijera filma ”Ćirilo i Metodije”

Ćirilo i Metodije – Slovenski apostoli
(Cyril and Methodius – The Apostles of the Slavs)

Reditelј: Petr Nikolaev
Scenario: Miroslav Osčatka, Petr Hadski
Uloge: Roman Zak, Andrej Novak, Josef Abram, Milan Bahul, Radka Fidlerova
Žanr: Istorijsko-edukativni film
Distribucija: Delius film

Sveti Ćirilo i Metodije, Vizantijska braća rođena u devetom veku, u istoriji poznati kao značajni hrišćanski misionari. Nјihovo delovanje je značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija zbog čega su ih i zvali - slovenskim apostolima. Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku stvorili su novo pismo – glagolјicu, prvi slovenski alfabet, koji će koristiti za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima. Na taj način stovrili su prvi slovenski književni jezik i postavili temelјe slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope,
Odrastavši u Solunu koji je u tom periodu okružen Slovenima braća Ćirilo (Konstantin je svetovno ime) i Metodije obrazovani na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik dobijaju od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, a na molbu moravskog kneza Rastislava, koji bojeći se uticaja koji su širili franački sveštenici i nemačkog cara Ludviga, obraća se za pomoć Vizantiji. Na tom putu, pored veoma uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne gore i primorskog dela današnje Hrvatske. U slavu svojih slavnih učitelјa, jedan od učenika, Kliment, sastavlјa novu azbuku ĆIRILICU koju i danas koristimo.

Povodom obeležavanja 1150 godina njihovog rada nastala je ova drama, koja želi da ovekoveči njihov rad i značaj. Film je osim veličine projekta značajan i zbog toga što su ga zajedno pomogli pravoslavna crkva i katolička crkva, kao i mnoge slovenske institucije. Kvalitet i relevantnost garantuje nesebična stručna pomoć poznatih istoričara i predstavnika crkava.
Film je sniman na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru.

Redilј Petr Nikolaev je rođen u Pragu gde je i završio Akademiju umetnosti. Svojim izuzetnim radom privukao je pažnju još studentskim projektima zahvalјujući kojim je zaslužio da postane prvi dobitnik „Maksim“ nagrade za najbolјi studentski rad u istoriji fakulteta. Tokom karijere je živeo i radio u Francuskoj gde je, između ostalog, režirao i obrazovni program. „Ćirilo i Metodije“ je njegov sedmi dugometražni film.

www.savacentar.net

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.