Aplikacija za promociju eko-turizma: Srbija na mapi evropskih eko-zemalja

Zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i tekomunikacija, Evropske komisije i Telenor fondacije, Eko tačke, kao proširenje EcoVirtour projekta, omogućiće da se domaći i strani turisti informišu o očuvanim predelima i bogatoj kulturnoj baštini Srbije.

“Srbija ima ogroman prirodni potencijal za razvoj eko-turizma, a svega šest odsto područja u Srbiji je zaštićeno, dok je standard u Evropskoj uniji oko 11 odsto od ukupne teritorije jedne države. EcoDev, Centar za istraživačke i razvojne projekte, nastoji da Srbiju promoviše i brendira zajedno sa nadležnim institucijama, predstavnicima ekoloških nevladinih organizacija i medija kao eko-destinaciju. EcoVirtour android aplikacija u svom drugom izdanju prikazuje 15 prelepih zaštićenih područja u Srbiji”, izjavila je Sophie Kekić, koordinatorka projekta iz EcoDev-a.

(old_image)

Na dopunjenoj android aplikaciji EcoVirtour (www.serbiaecotour.rs) nalazi se još sedam eko-destinacija: Park prirode i rezervat biosfere Golija, park prirode Stara planina, i pod upravljanjem Vojvodina šume, specijalni rezervati: Obedska bara, Bagremara, Koviljsko-petrovaradinski rit, Gornje podunavlje i Deliblatska peščara.

“Podrška ovom projektu predstavlja izuzetno dobar spoj naših strateških opredeljenja – omogućavanja konstruktivnog korišćenja interneta i pametnih uređaja, zaštite životne sredine i doprinosa razvoju srpskog društva. Ovo je jedinstven način promocije naše zemlje, a jedna od njegovih glavnih prednosti upravo je internet, tj. mogućnost globalnog predstavljanja naših izuzetnih lokalnih prirodnih bogatstava,“
rekla je Nevena Stefanović, direktorka odnosa s javnošću i spoljnih poslova Telenora.

(old_image)

Širenje svesti o značaju i razvojnim šansama koje pruža koncept održivog eko-turizma od presudnog je značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu prirodne potencijale, ali i ljudske resurse i kulturno-istorijsko nasleđe zemlje.

“Naglašena je potreba za edukacijom različitih ciljnih grupa i zainteresovanih strana o mogućnostima razvoja i načinima primene principa održivog turizma naročito u nerazvijenim područjima zemlje. Zahvaljujući razvoju održivog turizma, nerazvijena područja imaju šansu za razvoj, zapošljavanje, odnosno, povećanje životnog standarda što će konačno doprineti razvoju najsiromašnijih opština. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, podržava razvoj koncepta održivog turizma i partnerstvom na projektu Eko tačke – Zeleno putovanje kroz Evropu doprinosi unapređenju turizma kao privredne grane, ali i promovisanju Srbije kao očuvane i ekološki održive turističke destinacije”, izjavila je dr Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Obedsku baru, jednu od eko-destinacija, godišnje obiđe i do 19 hiljada posetilaca.

“Sa aspekta zaštite prirode budući planovi razvoja Obedske bare vezani su za nastavak aktivnosti na revitalizaciji pojedinih ekosistema, unapređenje stanja pojedinih ugroženih vrsta i stvaranje povoljnih uslova za očuvanje svih osnovnih temeljnih vrednosti ovog rezervata. Sa aspekta turizma prioritetno je osposobljavanje nekadašnjeg hotela „Obedska bara“ u budući vizitorski centar i uvezivanje sa lokalnom zajednicom uz neposrednu saradnju. U planu je i obogaćivanje ponude i kreiranje novih sadržaja koji će biti na razne načine promovisani"
, kazala je Ivana Vasić iz Vojvodina šuma.

(old_image)

EcoVirtour predstavlja jedinstvenu virtuelnu eko-turu kroz zaštićena područja Srbije i namenjeno je android telefonima i uređajima. Vodič se sastoji od internet prezentacije www.serbiaecotour.rs i android aplikacije koja se besplatno preuzima, a u njoj su objedinjeni svi elementi održivog turizma i eko-turizma.

Pogledajte još