Kupujete stan na kredit? Presešće vam cena takse!

Od 1. septembra, overa založne izjave koja se prilaže banci za stavljanje nekretnine pod hipoteku prilikom uzimanja stambenog kredita poskupela je 45 puta.

Dosadašnja cena ovog dokumenta koji se parafirao u sudu je bila 550 dinara na sve iznose stambenih zajmova, a sada, kada su taj posao preuzeli notari, košta enormno više i zavisi od visine pozajmice.
Tako za iznos kredita od 30.000 evra overa založne izjave za uspostavljanje hipoteke košta 25.200 dinara plus PDV. Ukoliko je nekretnina vredna 100.000 evra usluga notara je 50.400 dinara plus PDV. Za iznos od milion dinara, overu neophodnog dokumenta notari će naplaćivati 237.600 dinara.

- Uvođenjem notara, znatno je povećan iznos koji je potreban za overu založne izjave za uspostavljanje hipoteke. Taj trošak će plaćati klijent - istakao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. Bankari prihvataju i dokument parafiran u sudovima, ali kako kažu, sudovi neće da overavaju ovaj dokument, nego ga prebacaju kod notara.

Izrada izjave je bila besplatna
Ranije su založne izjave davale banke, a overavali ih sudovi. Sada ih u formi javnobeležničkih zapisa sačinjavaju notari, a nagrada za rad beležnika nije stvar njegovog hira, već je određena zakonom i tarifama o nagradama, kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore. On je potvrdio da je sada za stranke to skuplje, jer se vrednost nagrade određuje prema potraživanju koje se obezbeđuje hipotekom ili pak samom hipotekom.
Osim što sastavlja javnobeležnički zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno (najmanja svota osiguranja koju mora da plati je 80.000 evra) i disciplinski. Sve to ulazi u cenu usluga.

Kako je Novostima potvrđeno u jednoj od poslovnih banaka, izrada založne izjave za klijente je bila besplatna. Korisnik kredita je dobijao ovaj dokument i bio je dužan samo da ga overi u sudu i plati taksu od 550 dinara. Novim zakonom, sudovi ovaj posao prebacuju notarima, koji od banaka traže svu dokumentaciju, prekucaju je i traže 45 puta veći iznos za overu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.