Žudnja za čokoladom je kao žudnja za opijatima!

Možda ste čuli da čokolada sadrži istu supstancu koju mozak stvara dok osećamo ljubav. To je feniletilamin, skraćeno PEA, i ima ista svojstva nezavisno od toga da li se nalazi u čokoladi ili u mozgu. PEA toliko snažno utiče na raspoloženje da je nekada bio lek koji se izdavao na recept! Do ranih osamdesetih godina bio je glavni sastojak pilule zvane MDMA. Potom je ta supstanca proglašena protivzakonitom i povučena je sa tržišta. Danas se na ulicama prodaje kao ekstazi ili X.

MDMA pobuđuje osećaje euforije. Navodno možete dva smrtna neprijatelja dovesti u istu prostoriju, dati im MDMA i oni će za sat vremena biti najbolji prijatelji. Bračni savetnici znali su parovima davati MDMA radi ublažavanja napetosti i nesnošljivosti. Pilula je budila tople i nežne osećaje među partnerima pa bi se uskoro pomirili.
Danas je ekstazi popularna droga na crnom tržištu. Budući da je reč o obliku metamfetamina, oni koji uzimaju ekstazi izlažu se riziku od teških kardiovaskularnih problema. Istraživači na Univerzitetu Kalifornija u Davis-u istražuju MDMA u potrazi za mogućim blagotvornim ili terapijskim načinima primene.

Budući da je MDMA njen sastojak, nije ni čudo da je žudnja za čokoladom toliko rasprostranjena!

Žene koje žude za ljubavlju
Čokolada je uvek namirnica za kojom se najviše žudi, posebno žene. Zašto nam toliko treba čokolada? Zašto se žene bore sa žudnjama za čokoladom? Četiri su osnovna razloga:
1. Ljubav i emocionalne veze ženama su vrlo važni, a čokolada budi osećaj da smo voljeni, cenjeni i shvaćeni.
2. Hormonske promene u sklopu menstrualnog ciklusa podstiču žudnje.
3. U slučaju depresije žene traže pomoć češće nego muškarci, a čokolada je odličan, iako privremen antidepresiv.
4. Žene koje previše rade katkad čokoladom podižu nivo energije.

U istraživanjima u kojima se tražio odgovor na pitanja koji činilac najviše utiče na zadovoljstvo vlastitim životom i šta vam najviše nedostaje u životu, većina žena, nezavisno o obrazovanju i karijeri, kao najvažnije činioce zadovoljstva ocenjuju odnose, ljubav i brak.

Dakako, mnogi muškarci takođe žude za emocionalnom prisnošću, romantikom i ljubavlju. Neka istraživanja pokazuju da muškarci u današnje vrijeme, više nego ikada, izražavaju žudnju za ozbiljnom vezom i brakom. Mnogi od njih su ovisnici o čokoladi.
Izvor: portaloko

Pogledajte još