Volite da jedete kasno? Slobodno, ali samo ovih pet namirnica

Mleko

Mleko, samo po sebi, ne sadrži mnogo kalorija, pa je odlično za kasne sate. Ono sadrži triptofan, aminokiselinu koja vam može pomoći da brže zaspite – triptofan je odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu (veće količine serotonina vas čine pospanijima). Kao dodatni bonus, kalcijum i vitamin D koje mleko sadrži mogu vam pomoći da poboljšate zdravlje kostiju.

Orašasti plodovi

Bogati su antioksidantima i odličan su izbor za kasne sate, jer veoma zasićuju. Ipak, ne treba preterivati – pola šake sasvim je dovoljno (sve preko toga može imati negativan efekat).

Povrće

Ono možda i nije obrok , ali imajte na umu da u večernjim satima i treba da jedete što laganiju hranu i da nije cilj da se najedete već da “zavarate” želudac. Dakle, kada je u pitanju kasni obrok (čak i rana večera), stručnjaci preporučuju da se okrenete povrću. I, ne morate brinuti koliko ćete ga pojesti, obzirom da sadrži veoma malo kalorija.

Ćuretina

Nemasni proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće već su i odličan način da se duže osećate sitim bez “širenja” struka. Nemasni izvori mesa sadrže manje kalorija pa, ukoliko vas u kasnim satima uhvati glad, nećete pogrešiti ako vaš izbor bude ćuretina ili čak nemasni sir.

Integralne žitarice

Kao i mleko, namirnice bogate ugljenim hidratima pomažu u povećavanju triptofana u organizmu. Ipak, budite oprezni: obrađeni ugljeni hidrati, kao što su testenina, beli hleb ili čips, uzrokuju nagli skok šećera u krvi used čega vaš san može biti manje miran i spokojan. Međutim, integralne žitarice imaju suprotan efekat, kako na vaš san tako i na obim struka.

Izvor: Portal oko